IL: Paraatin ylilento meni suunnitellusta reitistä sivuun — Ilmavoimien mukaan kyseessä inhimillinen virhe, aurinko häikäisi näkyvyyden

Hornet-hävittäjien ja Hawk-suihkuharjoituskoneiden muodostelma meni sivussa suunnitellusta lentolinjasta.

Vesa Vuorela

Maavoimien komentaja Petri Hulkko ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seija Kuikka vastaanottivat paraatin ohimarssin.

Mikkelissä on ihmetelty itsenäisyyspäivän valtakunnallisen paraatin ylilentoa, joka oli odotettua hiljaisempi ja näkymättömämpi. Nyt Iltalehti kertoo, että ylilento ei mennyt suunnitelmien mukaan.

Myös Ilmavoimat on tunnustanut omassa tiedotteessaan sivuillaan, että tapahtui harvinainen virhe ja ylilento epäonnistui.

Ennakkotiedoista poiketen paraatia seuraamassa ollut yleisö ei nähnyt ylilentoa kuin vilaukselta. Syynä tähän oli Hornet-hävittäjien ja Hawk-suihkuharjoituskoneiden muodostelma, joka meni sivussa suunnitellusta lentolinjasta.

Hävittäjälaivue 31:n komentaja everstiluutnantti Tomi Böhm Karjalan lennostosta kertoo Iltalehdelle, että kärkikoneen ohjaajalle tapahtui inhimillinen virhe. Böhmin mukaan ylilennon valmistelut tehtiin asiallisesti.

— Tämä on erittäin harvinaista, mutta joskus voi tapahtua vahinko, kun kyse on operatiivisesta toiminnasta, Böhm kommentoi Iltalehdelle.

Ohimarssin ylilennoissa olisi pitänyt näkyä Maavoimien NH90-kuljetushelikoptereita ja Hughes MD500-kevythelikoptereita sekä ilmavoimien F/A-18 Hornet-monitoimihävittäjiä ja Hawk-suihkuharjoituskoneita.

Omilla sivuillaan Ilmavoimat kertoo, että osaston johtaja ei nähnyt koealuetta visuaalisesti, koska matalalta paistanut aurinko häikäisi näkyvyyden.

Uutiseen on lisätty tiedot Ilmavoimien sivuilta kello 19.40.

Luetuimmat