Mikkeliläinen freelancer-toimittaja Marika Lehto on ehdolla tutkivan journalismin Lumilapio-palkintoon

Lehdon joukkuevoimistelun valmennuskulttuuria käsittelevää artikkelia kiitetään osoitukseksi tutkivan journalismin merkityksestä myös urheilun parissa.

Andreas Thomasson

Marika Lehto oli ehdokkaana myös Suuren journalistipalkinnon Vuoden juttu -sarjassa.
Marika Lehto oli ehdokkaana myös Suuren journalistipalkinnon Vuoden juttu -sarjassa.

Mikkeliläinen freelancer-toimittaja ja Länsi-Savon entinen toimittaja Marika Lehto on ehdolla tutkivan journalismin Lumilapio-palkinnon saajaksi.

Lumilapiolla palkitaan vuoden 2018 paras tutkiva juttukokonaisuus. Ehdolla on kuusi journalistia, kertoo tutkivan journalismin yhdistys tiedotteessaan.

Lehto kirjoitti viime vuonna Urheilulehteen artikkelin joukkuevoimistelun valmennuskulttuurista.

Lumilapio-ehdokkuuden perusteluissa Raakaa leikkiä — kullan kääntöpuoli -jutun sanotaan olevan osoitus tutkivan journalismin merkityksestä myös urheilun parissa. Juttu esitteli vallan väärinkäyttöä ja muistutti, että sitä tapahtuu niin miesten kuin naisten keskuudessa.

— Toimittajalta vaadittiin erityistä luottamuksen voittamista tilanteessa, jossa osa osallisista oli ryhmästä sulkemisen pelossa hyvin lojaaleja jutun kohteelle. Juttu käsitteli lapsia, joihin valmentajalla voi olla erityisen voimakas vaikutus. Juttu kysyy, mikä on menestyksen hinta urheilussa. Toimittaja joutui juttuprosessin aikana painostuksen kohteeksi, ja artikkeli herätti vilkasta keskustelua urheilupiireissä, perusteluissa mainitaan.

Lehdon artikkeli oli aiemmin tänä vuonna ehdolla jo Suuren journalistipalkinnon saajaksi Vuoden juttu -kategoriassa. Voitto meni silloin VW-konsernin autojen turvavyöongelmia käsitelleelle jutulle, joka julkaistiin Tekniikan Maailmassa.

"Ehdotusten taso oli korkea"

Vuoden 2018 Lumilapio-palkinnon kuusi ehdokasta valittiin yli 40 ehdotuksen joukosta. Kaikki ehdokkaat voit katsoa tästä.

— Ehdotusten taso oli korkea. Finalistikuusikon ulkopuolelle jäi paljon hyviä juttuja. On ilahduttavaa nähdä, että toimittajat haluavat tehdä perusteellista journalismia, yhdistyksen puheenjohtaja Tiina Lundell sanoo tiedotteessa.

Ehdotuksia tuli monipuolisesti niin suurista mediataloista, maakuntalehdistä kuin paikallislehdistä. Ehdotuksissa näkyivät muun muassa vietetty sisällissodan muistovuosi ja metoo-keskustelun esille nostamat väärinkäytökset eri yhteiskunnan aloilla.

Lumilapio-palkinnon saaja julkistetaan iltajuhlassa Helsingissä keskiviikkona 22.5. Samassa tilaisuudessa yhdistys jakaa Jääraappa-palkinto avoimuuden edistämisestä yhteiskunnassa.