Hallinto-oikeus kumosi Hirvensalmen valtuuston Essote-valinnan vuodelta 2016

Itä-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut Hirvensalmen kunnanvaltuuston kahden vuoden takaisen päätöksen.

Vesa Vuorela

Hirvensalmen kunnanvaltuuston päätös syntyi virheellisessä järjestyksessä, katsoo Itä-Suomen hallinto-oikeus.
Hirvensalmen kunnanvaltuuston päätös syntyi virheellisessä järjestyksessä, katsoo Itä-Suomen hallinto-oikeus.

Itä-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut Hirvensalmen kunnanvaltuuston kahden vuoden takaisen päätöksen, jossa valittiin kunnan edustajat Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen (Essote) kuntayhtymän valtuustoon.

Valitus koski Hirvensalmen kunnanvaltuuston päätöstä 2. toukokuuta 2016.

Kyseistä kokousta edelsivät kunnanhallituksen ja valtuuston aiemmat käsittelyt, jossa Itsenäinen kunta -liikkeen ryhmä oli äänestysten jälkeen hankkinut ryhmälle, edustajanaan Juhani Manninen, yhden kolmesta Essoten valtuustopaikasta.

Essoten valtuusto totesi, ettei Hirvensalmen valtuutettujen valinta ole kuntayhtymän perussopimuksen mukainen, koska se ei noudattele puolueiden piirijärjestöjen sopimusta. Tämän sopimuksen mukaan Itsenäinen kunta -liikkeen edustajat eivät voisi tulla valituiksi kuntayhtymän valtuustoon.

Essoten valtuuston linjauksen jälkeen Hirvensalmen kunnanvaltuusto otti asian uudelleen käsittelyyn eikä Itsenäinen kunta -liikkeen uudistamaa esitystä vaalista ja sen edustajasta otettu käsittelyyn.

Hallinto-oikeus katsoo kuitenkin, että kuntayhtymän perussopimuksen poliittista suhteellisuutta koskevalla määräyksellä ei voi rajoittaa kunnanvaltuutettujen mahdollisuutta asettaa haluamien henkilöitä ehdolle henkilövaaliin. Hallinto-oikeuden mukaan päätös on siksi syntynyt virheellisessä järjestyksessä.

Kunnallisvalituksen tekivät Pepe Hölttä ja Juhani Manninen.