Satu Taavitsainen vaatii korruptiokäsittelyn kumoamista ja syyttää Mikkelin kaupunkia poliittisen toiminnan rajoittamisesta ja suun tukkimisesta

Valtuuston varapuheenjohtaja Satu Taavitsainen sanoo, että häntä on vaadittu lopettamaan korruptiopuheet tai edessä on erottamiskäsittely luottamustehtävästä. – "Se on ollut kuin inkvisitioluonteinen ajojahti".

Taru Hokkanen

Mikkelin valtuuston varapuheenjohtaja Satu Taavitsainen on jättänyt oikaisuvaatimuksen omien sanojensa mukaan puolustaakseen sananvapauttaan.
Mikkelin valtuuston varapuheenjohtaja Satu Taavitsainen on jättänyt oikaisuvaatimuksen omien sanojensa mukaan puolustaakseen sananvapauttaan.

Mikkelin kaupunkiorganisaation ja kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Satu Taavitsaisen (sd.) keskinäinen vääntö korruptiokannanotosta jatkuu valituskäsittelynä.

Taavitsainen jätti maanantaina kaupunginkansliaan oikaisuvaatimuksen, jossa hän vaatii kaupunginhallituksen tammikuun kokouksen korruptiokäsittelypäätöksen kumoamista.

Kaupunginhallitus totesi 20. tammikuuta, että kaupunkiorganisaatiossa ei ilmene korruptiota. Kaupunki selvitti asian itse.

Lisäksi hallitus totesi, että "perättömien puheiden levittäminen on paheksuttavaa".

Käsittelyn taustalla on Taavitsaisen vuoden 2019 keväällä kirjoittama mielipidekirjoitus, jossa hän pohti kaupunkiorganisaatiossa mahdollisesti piilevää korruptiota. Kirjoituksessa hän käsitteli muun muassa maankäyttöön ja tonttiluovutuksiin liittyviä kysymyksiä.

Taavitsainen sanoo, että hän jätti oikaisuvaatimuksen puolustaakseen sananvapautta.

Hän toteaa oikaisutekstissä, että "kaupunginhallituksen päätös loukkaa perusoikeuttani tuoda poliittisella kirjoituksella esille merkittävä yhteiskunnallinen asia, rakenteellisen korruption estäminen kunnissa ja valtionhallinnossa".

Hallituksen päätös loukkaa hänen mukaansa perustuslain sananvapaussäännöstöä.

Taavitsaisen mielipidekirjoitus julkaistiin Länsi-Savon mielipidepalstalla 27. maaliskuuta 2019.

Kaupunginhallitus pyysi häneltä kirjoituksen näkökohdista selvityksen, jonka hän tekikin.

Sen jälkeen kaupunginjohto teetätti kaupunginlakimiehellä selvityksen tilanteesta. Tämä selvitys käsiteltiin kaupunginhallituksessa tammikuussa ja siitä päätöksestä Taavitsainen on nyt tehnyt oikaisuvaatimuksen.

Taavitsainen: Uhattu erottamisella

Taavitsaisen mukaan kaupunginhallituksen pöytäkirjan otsikointi antaa kirjoituksen sisällöstä virheellisen ja syyllistävän käsityksen.

Kaupunki teki peitetarinan, vaikka olisi pitänyt edistää avointa ja oikeudenmukaista Mikkeliä. — Satu Taavitsainen

Samaa mielikuvaa vahvistaa hallituksen lisälausuma perättömien puheiden levittämisestä.

Taavitsaisen mukaan selvityksessä esille nostetut seikat olisi pitänyt antaa ulkopuolisen toimijan arvioitavaksi, ei kaupunginlakimiehen.

Taavitsainen kirjoittaa oikaisuvaatimuksessa seuraavaa:

"Kaupunginlakimies tuntuu käsittäneen tehtäväksi annon niin, että hän halusi keskittyä siihen, että tulisi kumota kaikki Taavitsaisen kertomat asiat ja niin, että selvityksestä voitaisiin luottamushenkilöiden toimesta tehdä Taavitsaisesta syyllinen".

– Kaupunginlakimiehen puolivillaisten totuuksien varjolla kaupunki teki peitetarinan, vaikka olisi pitänyt edistää avointa ja oikeudenmukaista Mikkeliä, jossa korruptio ei menesty, sanoo Taavitsainen.

Tapauksen käsittely on Taavitsaisen mukaan jatkunut.

– Minua on kaupungintalolla uhattu, että jos en lopeta rakenteellisesta korruptiosta puhumista ja kirjoittamista, niin perustetaan tilapäinen valiokunta, joka erottaa minut valtuuston varapuheenjohtajan tehtävästä, sanoo Taavitsainen.

– Tällainen toiminta on kuin 1930-luvun muilutusta. Se on tuntunut sille, että tarkoituksena on saada minun poliittista toimintavapauttani rajoitettua, yrittää tukkia suuni ja rajoittaa perusoikeuksiani, sananvapauttani.

–  Se on ollut kuin inkvisitioluonteinen ajojahti.

Saman tien aloite korruptiokampanjasta

Taavitsainen myös katsoo, että hallituksen päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, koska hallitus on ylittänyt toimivaltansa.

– Kaupunginhallitus tai muukaan kaupungin toimielin tai taho ei voi rajoittaa luottamushenkilön sananvapautta edes sillä perusteella, että sen käyttämisestä mahdollisesti aiheutuisi kaupungille kielteistä julkisuutta.

Korruptioteeman käsittely ei päättynyt, sillä Taavitsainen jätti maanantain valtuustossa asiaa koskevan valtuustoaloitteen.

Hänen mukaansa kaupungin tulisi liittyä usean ministeriön, organisaation ja työmarkkinalaitoksen yhteiseen korruption vastaiseen Sano ei korruptiolle -nimiseen kampanjaan.