Ulkomaille lähtijä joutuu pulittamaan koronatodistuksesta yli 200 euroa, takaisin tulija saa testit ilmaiseksi

Essote antaa todistuksia vain erityistapauksissa ja veloittaa palvelusta yli 400 euroa.

Marko Kauko

Negatiivisesta koronatestin tuloksesta kertovia koronatodistuksia kirjoitellaan verkkaiseen tahtiin Essoten alueella.
Negatiivisesta koronatestin tuloksesta kertovia koronatodistuksia kirjoitellaan verkkaiseen tahtiin Essoten alueella.

Mikkelin yksityisillä lääkäriasemilla kirjoitetaan viikottain negatiivisesta koronatuloksesta kertovia virallisia Covid 19 -todistuksia, vaikka matkustamista ulkomaille ei suositella.

Lääkärikeskus Ikioman palvelupäällikkö Anu Kukkola kertoo, että todistuksia tarvitsevat ulkomaille työmatkalle lähtevät, mutta myös työntekijät, joiden työnantaja toimii useamman maakunnan alueella. Tällöin tulos negatiivisesta koronatestista vaaditaan silloin, kun työntekijä siirtyy toisessa maakunnassa sijaitsevaan toimipaikkaan.

Myös työnhakijoilta on toisinaan vaadittu negatiivisen koronatestin tulos haastatteluun mennessään.

Vapaa-ajan matkojakin tehdään, mutta hyvin vähän.

– Erityisesti joulun alla seudulta matkustettiin muun muassa Espanjaan ja Thaimaahan talviasunnolle tai sukulaisia tapaamaan, Kukkola kertoo.

Fit to fly -todistus, joka kertoo, että henkilön testitulos on ollut negatiivinen, maksaa Ikiomassa testeineen 209 euroa.

Lääkärikeskuksessa otettava näyte menee Helsinkiin analysoitavaksi ja vastaus on saatavissa 1-2 vuorokauden kuluttua.

Koronatodistus on matkustusasiakirja muiden joukossa

Terveystalosta kerrotaan, että lentokentillä käytössä olevalla pikatestillä (antigeenitesti) tuloksen saavat vain oireiset henkilöt. Suurin osa ulkomaista vaatii negatiivisen tuloksen, joka on tehty PCR-testillä.

Covid 19 -todistuksia on kirjoitettu Terveystalo Mikkelissä lokakuun alusta lähtien noin kymmenen kappaleen kuukausivauhdilla. Tammikuussa määrä on ollut kasvussa.

Terveystalossa lähetteen, testin ja sähköisen todistuksen yhteishinta on 275 euroa. Paperiversio on 15 euroa hinnakkaampi.

– Todistusta tarvitaan lähinnä työmatkojen takia, Covid 19 -todistus on tänä päivänä yksi matkustusasiakirja muiden joukossa, luonnehtii Terveystalo Mikkelin toimipaikan päällikkö Sanna Hyvärinen.

Lomamatkoja tehdään hyvin mutta harvakseltaan. Matkat suuntautuvat yleensä Eurooppaan.

Covid 19 -todistus on tänä päivänä yksi matkustusasiakirja muiden joukossa. — Sanna Hyvärinen

Koronatodistuksen saa noin vuorokauden kuluttua näytteenotosta. Terveystalosta korostetaan, että päätöksen todistuksen hyväksymisestä tekee aina lentoyhtiö tai kunkin maan viranomainen.

Monet maat, myös Suomi, vaativat korkeintaan 72 tuntia ennen lentoa otetun koronatodistuksen, jotta viranomaisilla olisi mahdollisuus hallita maan epidemiatilannetta ja toimia tehokkaasti sen hillitsemiseksi.

Ajankohtainen tieto eri maiden vaatimuksista löytyy IATA:n verkkosivuilta.

Yritykset voivat sisällyttää henkilöstön koronatestauksen palvelupakettiinsa.

Essote antaa todistuksen vain erityisestä syystä

Julkisessa terveydenhuollossa koronatodistuksia kirjoitetaan vain erityisestä syystä.

– Esimerkiksi silloin, kun ulkomailla asuva omainen on sairastunut eivätkä yksityiset palveluntuottajat eivät ole avoinna, mutta pitäisi silti päästä nopeasti lähtemään, määrittelee Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Ulkomaanmatka ei ole lääketieteellinen syy, joka oikeuttaisi käyttämään julkisia terveyspalveluita ilmaiseksi. Asiakas maksaa itse testin, tuloksen sekä tarvittavan todistuksen.

Essoten hallitus hyväksyi torstaina kokouksessaan koronatodistuksen hinnaksi 400,80 euroa sisältäen testin sekä tartuntatautilääkärin kirjoittaman todistuksen.

Seppälä muistuttaa, että eri maat vaativat erilaisia todistuksia, ja tämän todistusta kirjoittava lääkäri joutuu ottamaan huomioon.

– Suomeen tulo taas sitten on ilmaista. Eli tullessaan saa ilmaisen testin lentokentällä ja sitten vielä aikaisintaan 72 tunnin päästä maahantulosta uudestaan meillä Essotessa ilmaiseksi. Eli tuleminen on maksutonta, lähteminen maksaa.

Koronarokotusten käynnistyttyä käyttöön otettaneen lähitulevaisuudessa myös rokotetodistus, jonka voisi ostaa rokotteen yhteydessä.

– EU-maat pohtivat yhdenmukaista todistusta, mikä olisikin suotavaa. Parasta olisi, jos todistus olisi sähköinen, Seppälä pohtii.