Törkeän metsästysrikoksen esitutkinta saatu päätökseen — Kangasniemeläistä ja liperiläistä miestä epäillään haaskan käyttämisestä karhun metsästyksessä

Rikos tapahtui Ilomantsissa elokuussa. Liperiläismies ampui karhun ja kangasniemeläinen toimi metsästyksenjohtajana.

Tuija Pauhu

Esitutkinnan perusteella molemmat miehet olivat osallistuneet myös haaskan rakentamiseen ja ylläpitämiseen.
Esitutkinnan perusteella molemmat miehet olivat osallistuneet myös haaskan rakentamiseen ja ylläpitämiseen.

Törkeän metsästysrikoksen esitutkinta on saatu päätökseen, tiedottaa Itä-Suomen poliisi. Epäilty rikos tapahtui Ilomantsissa maanantaina 20. elokuuta, kun karhun metsästyksessä oli käytetty laitonta haaskaa eli ravintohoukutinta.

Epäiltynä rikoksesta ovat kangasniemeläinen 41-vuotias mies ja 42-vuotias liperiläismies. Liperiläismies ampui karhun ja kangasniemeläinen toimi metsästyksenjohtajana.

Esitutkinnassa saatujen tietojen perusteella epäillään, että miehet saivat haaskan lähelle asennetun riistakameran avulla tiedon karhusta jo varhain maanantaina aamuyöllä. Tämän jälkeen karhua jäljestettiin koirien avulla kauemmas laittomasta haaskasta, missä karhu lopulta ammuttiin.

Etäisyyttä karhun ampumapaikan ja haaskan välillä oli vajaa kaksi kilometriä. Esitutkinnan perusteella karhun jäljestäminen aloitettiin kuitenkin koirilla haaskan välittömästä läheisyydestä.

Esitutkinnan aikana takavarikoitiin karhun ampumisessa käytetty ase, kolme riistakameraa ja kaksi koiratutkaa. Kaadetun karhun ruho jouduttiin hävittämään, koska poliisi ei saanut karhun myymiseen vaadittavaa myyntilupaa Itä-Suomen aluehallintovirastolta.

Haaska oli rakennettu aiemmin kesän 2018 aikana sivullisen maanomistajan omistamalle maalle ilman lupaa. Tätä tutkittiin hallinnan loukkaus -rikosnimikkeellä, mutta koska maanomistajalla ei ole rangaistusvaatimusta, hallinnan loukkaus ei etene syyteharkintaan.

Sen sijaan esitutkinta törkeässä metsästysrikoksessa on valmistunut ja tapaus etenee syyteharkintaan.