Järven tarinan kuvaaja: "Olen kuvannut kaikki lomat ja vapaapäivät"

Muun muassa Mikkelissä ja Savonlinnassa Järven tarina -elokuva nähtiin ennakkoensi-illassa loppiaisena. Jos et ehtinyt vielä leffaan, sukella tunnelmaan tästä jutusta!

Pasi Lensu vietti ison osan vapaa-ajastaan vedenalaisissa maisemissa lähes kolmen vuoden ajan kuvatessaan Järven tarina -elokuvaa.
Pasi Lensu vietti ison osan vapaa-ajastaan vedenalaisissa maisemissa lähes kolmen vuoden ajan kuvatessaan Järven tarina -elokuvaa.

Järven tarina tulee elokuvateattereihin tammikuussa 2016. Ohessa ensimmäinen elokuvasta leikattu noin minuutin teaser eli markkinointifilmi.
Tuotantoyhtiö odottaa Järven tarinasta samankaltaista vetonaulaa kuin Metsän tarinasta, josta tuli kaikkien aikojen suosituin luontoelokuva Suomessa. Elokuva sai teatterissa huimat 100 000 katsojaa!
Järven tarinan kuvilla on vahvat siteet Savonlinnan seutuun. Toinen vedenalaisten kohtausten kuvaajista on savonlinnalainen Pasi Lensu, joka teki kuvauksia elokuvaan kolmisen vuotta kaikkina vuodenaikoina - myös jään alla.

Lensun ohella Savonlinnan seudun kuvausosaamista esittelivät Hannu Siitonen Parikkalasta, joka kuvasi veden päällä tehtyjä otoksia. Saimaannorppien elämää Linnansaaressa kuvasi savonlinnalainen Juha Taskinen.
– Totta. Aika iso osa kuvaajista ja myös kuvausalueista on Savonlinnan kulmilta, toteaa Pasi Lensu, joka leipätyökseen työskentelee ammattikoulun opettajana Savonlinnassa.
– Olen kuvannut kaikki lomat ja vapaapäivät. Kesälomalla olin järvessä viitenä tai kuutena päivänä viikossa. Elokuvaa on kuvattu muun muassa Olavinlinnan juurella Pihlajavedellä, Linnansaaressa Haukivedellä ja Kiteen kirkasvetisellä Valkiajärvellä, Lensu luettelee.

Pasi Lensu on saanut palkintoja sukelluskuvistaan, mutta Järven tarina oli suuruusluokaltaan moninverroin isompi kuin aiemmat projektit.
– Vaikka oma kalustoni on huippuluokkaa, nyt sain käyttööni huipputason 4K-elokuvakamerat.
Lensun tie elokuvan kuvaustöihin avautui oman innokkuuden kautta. Metsän tarinan nähtyään ja kuultuaan Järven tarina -elokuvan suunnitelmista hän otti yhteyttä tuottajayhtiön johtajaan Marko Röhriin.
– Esitin, mitä olin aiemmin tehnyt ja kerroin haluavani mukaan.

Lensu kertoo Röhrin kehaisseen elokuvaa tehtäessä, että Suomessa on vain kaksi kaveria, jotka pystyvät näin korkeatasoiseen vedenalaiseen kuvaustyöhön. Lensun lisäksi se toinen on Teemu Liakka, joka on kuvaa ammatikseen elokuvia Matila Röhr Productionsissa.
– Tämän mittaluokan luontoelokuvaa ei ole koskaan aikaisemmin toteutettu Suomessa. Olen nähnyt valmiin elokuvan - se on huikea, Lensu sanoo.
Elokuvassa ei esiinny yhtään ihmistä. Se keskittyy pelkästään järven eläimistöön sekä pinnan ylä- että alapuolella.

Juttu on julkaistu 2.9.2015.

Ossi Tynkkynen

Ossi Tynkkynen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat