Yhä nuorempia some-kiusataan — Nuorisovaltuuston Katariina Juhakoski: "Somessa matkitaan muiden käyttäytymistä, ja se on ongelma"

Kiusaaminen vaikuttaa nuoreen koulussa, somessa vapaa-ajalla ja kaikessa vuorovaikutuksessa. Verkossa kynnys kommentoida toista loukkaavasti on pienempi kuin kasvokkain.

Jaakko AvikainenJuulia Pylkkäsen (oik.), 13, mukaan some-kiusaaminen, kuten
anonyymisti haukkuminen, on aika yleistä. —Some-kasvatuksessa pitäisi kiinnittää
huomiota myös siihen, ettei toisesta saa julkaista kuvaa ilman lupaa, Iida
Sillman (vas.), 13, toteaa.
Juulia Pylkkäsen (oik.), 13, mukaan some-kiusaaminen, kuten anonyymisti haukkuminen, on aika yleistä. —Some-kasvatuksessa pitäisi kiinnittää huomiota myös siihen, ettei toisesta saa julkaista kuvaa ilman lupaa, Iida Sillman (vas.), 13, toteaa.

Nuorten vapaa-ajan ja koulumaailman rajat hämärtyvät, ja kiusaaminen seuraa nuorta yhä useammin sosiaalisen median kautta myös kotiin.

Verkossa kasvottomuus lisää ajattelemattomuutta, ja asiat leviävät sekunneissa suurillekin joukoille. Tämän on huomannut Mikkelin nuorisovaltuuston puheenjohtaja Katariina Juhakoski.

— Kiusaajat tietää, että myös sanoilla voi satuttaa. Somessa asioita on helpompi sanoa, sillä silloin ei ole riskiä että siitä jää koulun käytävällä kiinni.

Some-kiusaaminen koskettaa Juhakosken mukaan erityisesti yläkouluikäisiä, mutta hän on huomannut sen lisääntyneen myös nuorempien keskuudessa.

— On tosi ikävää, että somessa kiusataan yhä enemmän myös alakoulussa. Myös lapset käyttävät päivittäin paljon Snapchattia, Whatsappia ja Facebookia, joten kehitys on mennyt siihen suuntaan.

Kouluissa käsitellään tapauksia jopa poliisin kanssa


Kalevankankaan koulun oppilaanohjaaja Ulla Mälkiäisen mukaan koulussa selvitettävät kiusaamistapaukset liittyvät nykyisin monesti myös sosiaaliseen mediaan.

Mälkiäinen työskentelee kiusaamisen vastaisen ohjelman KiVa Koulun parissa. Some-kiusaamisen käsittely on osa opetusta, ja jo ensimmäisellä luokalla oppilaat saavat ikätasolleen sopivia oppimateriaaleja aiheeseen liittyen.

— Some-asiat ovat hankalia. Vapaa-ajalla tapahtuva kiusaaminen ei usein siinä hetkessä kosketa koulua, Mälkiäinen toteaa.

Tämän takia kotona vanhempien olisi tärkeää olla hereillä ja tukemassa nuoria.

— Vanhempi voi ottaa myös yhteyttä kouluun. Jos jotain tapahtuu vapaa-ajalla, niin se vaikuttaa hyvinvointiin myös koulussa. Some-kiusaaminen on ollut jopa poliisiasia.

Jaakko AvikainenAli Mohammadi, 17, ei muista, että koulussa olisi
erityisesti puhuttu hyvästä somekäyttäytymisestä. —Kiusaamisesta voi ilmoittaa
koulussa opettajalle, ja muuten vakavasta kiusaamisesta poliisille.
Ali Mohammadi, 17, ei muista, että koulussa olisi erityisesti puhuttu hyvästä somekäyttäytymisestä. —Kiusaamisesta voi ilmoittaa koulussa opettajalle, ja muuten vakavasta kiusaamisesta poliisille.

Piikittely ja syrjiminen on monelle tuttuaYksi ongelma ovat sosiaalisen median sovellukset, joissa voi kommentoida täysin anonyymina tai keksityn nimimerkin suojin. Tätä periaatetta käyttää esimerkiksi viestintäsovellus Jodel, joka on ollut aiemmin suosittu erityisesti korkeakoulupiireissä.

— Fyysinen kiusaaminen ja kirjojen heitteleminen lattialle ei ole enää lukioarkea, mutta somessa piikittely ja ulkopuolelle jättäminen lisääntyvät, lukion abiturientti Juhakoski toteaa.

Sivustakatsojan osa on verkossa nuorelle vaikea. Juhakoski haluaisi nähdä lisää moraalisia malleja, joista nuori voisi oppia, miten kiusaamistilanteisiin on mahdollista puuttua.

Erityisesti kaivattaisiin kokemuksia nuorilta aikuisilta, jotka ovat saattaneet tehdä itse virheitä.

— Pitäisi yrittää tuoda esille somen loukkuja, joihin itse kunkin on helppo valahtaa — vaikka kun tulee nopeasti sanottua jotain mitä ei tarkoita, Juhakoski ehdottaa.

Omilla jaloilla seisomiseen pitäisi kannustaa yhä enemmän.

— Somessa matkitaan muiden käyttäytymistä. Jos muut käyttävät hurjaa kieltä nettipalstoilla, kiroilevat ja lyttäävät, myös uudet käyttäjät ajattelevat, että kyseinen käyttäytyminen kuuluu verkkoalustan kulttuuriin, Juhakoski pohtii.

— Nuorten pitäisi saada tukea sille, ettei huonoon käyttäytymiseen tarvitse lähteä mukaan.