Nyt on koululaisia liikenteessä! — Mäntyharjussa ja seitsemässä muussa kunnassa muistutettiin suojateistä

Valppautta koulujen lähellä, ja ratissa ei someteta, muistuttaa Liikenneturva.

Mikko Kontti

Mäntyharjun Moottorikerho osallistui suojatietapahtumaan. Mauri Miettinen varmisteli autojen pysähtymistä Koulutiellä.

Autoilijoiden ajonopeudet pysyivät maltillisina torstaiaamuna Mäntyharjun keskustassa. Monet huomasivat syyslukukauden alkaneen ja koululaisten kävelevän tai pyöräilevän kohti yhtenäiskoulua.

Lisäksi valppautta herättelivät keltaliiviset vapaaehtoiset, jotka varmistelivat suojateiden ylittämisen turvallisuutta.

Kaikkiaan kahdeksassa Etelä-Savon kunnassa tempaistiin torstaina lasten turvallisten kouluteiden ja tien ylittämisen puolesta.

Monissa kunnissa aikuisia tulee risteyksiä valvomaan vielä alkuiltapäivästä, kun ensimmäinen koulupäivä päättyy.

Mukana tempauksessa oli eri puolilla muun muassa kuntien nuoriso- ja sivistystoimen henkilöstöä, vanhempainyhdistyksiä, pelastustoimen väkeä ja järjestöjen aktiiveja.

Mikko Kontti

Liisa Paasonen osallistui tempaukseen Mäntyharjuntiellä.

Liikenneturva muistuttaa, että tehokkain tapa lisätä suojateiden turvallisuutta on pudottaa ajonopeuksia, sillä oikea tilannenopeus antaa aikaa havainnoinnille.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen sanoo tien ylityksen olevan monelle koululaiselle koulumatkan vaarallisin paikka.

— Töyssyt ja muut hidasteet paimentavat kuljettajaa hölläämään kaasujalkaa, mutta suojatieviivojen tai -merkkien tulisi aina toimia herätteenä kuljettajalle.

Havainnointia pitää terävöittää koulujen alkaessa, koska liikenteessä on aiempaa enemmän muitakin kuin standardimittaisia kulkijoita.

Liikenneturva tähdentää nopeusrajoitusten noudattamisen ja suojateiden sekä liikennevalojen kunnioittamisen ohella myös keskittymistä liikenteeseen. Kännykällä somettaminen tai työsähköpostien lukeminen vaarantaa turvallisuuden.