”Tapahtumat voisivat olla totta” — Sahanlahden pakopelissä sukelletaan työläisperheen arkeen ja maistetaan elämää 100 vuoden takaa

Puumalalainen matkailukeskus rakentaa tulevan kesän uutuudeksi pakopelihuonetta. Tarjolla on nykypäiväinen museokokemus, jossa historia on isossa roolissa.

Tanja Rihu

Sahanlahden emäntä Jaana Kuivalainen hämmästelee pakopeliin liittyvää vanhaa irtaimistoa, joka etsii vielä paikkaansa vanhassa työläisperheen kotitalossa.
Sahanlahden emäntä Jaana Kuivalainen hämmästelee pakopeliin liittyvää vanhaa irtaimistoa, joka etsii vielä paikkaansa vanhassa työläisperheen kotitalossa.

Perinteinen rukki, vanha metallikulho, manuaalinen mankeli ja punaisella ristillä varustettu lääkekaappi.

Irtaimisto ei ehkä tuo mieleen kauppakeskuksista tuttua pakopelihuonetta, mutta ei mitään sellaista olla nyt tekemässäkään.

Sahanlahden museo, matkailukeskuksen pihapiirissä sijaitseva vanha työläisperheen koti, muuttuu pelitilaksi, mutta vahvasti perinteitä kunnioittaen.

— Voisi sanoa, että museo tulee nykyaikaan. Pakopeli on väline, jonka kautta kerrotaan historiasta, tiivistää Anu Kuivaniemi.

Tanja Rihu

Sahanlahden isäntä Janne Kuivalainen esittelee irtaimistoa Anu Kuivaniemelle, Lea Salinille ja Mari Viljanmaalle, jotka kutsuttiin Pohjanmaalta pakopelihuoneen rakentamisen asiantuntijoiksi.


Suomen toinen museomiljöössä

Pohjanmaalta Puumalaan matkustanut Kuivaniemi pyörittää Ilmajoella Yli-Lauroselan museomiljööseen rakennettuja pakopelihuoneita, ja on juuri siksi Sahanlahdessa.

Vastaavia, entiseen museoon miljöön rakennettuja pakopelihuoneita ei ole Suomessa muualla.

— Vanha rakennus rajaa toimintaa, mutta toisaalta antaa raamit, joiden sisään voi rakentaa poikkeuksellisia asioita, Kuivaniemi muotoilee.

Sahanlahden yrittäjät Jaana ja Janne Kuivalainen halusivat, että kuten koko matkailukeskuksen toiminnassa, myös pakopelihuoneessa näkyy vanhan sahayhdyskunnan tarina.

Mukana tarinassa on Kalevala Korun perustaja Elsa Heporauta ja muuan sahanjohtaja Koponen. — Jaana KuivalainenPelissä sukelletaan työläisperheen kotiin, arkeen ja elämään noin sadan vuoden taakse.
Mihin tapahtumiin pakopeli liittyy, sitä Kuivalaiset eivät suostu paljastamaan.

Kärkiajatuksena on, että tapahtumat olisivat voineet olla totta, mutta tarina yhdistää faktaa ja fiktiota.

— Mukana on Sahanlahdessa syntynyt Kalevala Korun perustaja Elsa Heporauta ja muuan sahanjohtaja Koponen, joka oli kuuluisa luonnonlääketieteestään, Jaana Kuivalainen vihjaisee.

”Ehkä teinit innostuvat?”

Pakopelihuone avautuu kesäkuun alussa.
Virallinen museoirtaimisto, jonka omistaa Puumalan kunta, on poistettu ja tilalle on haalittu vanhaa tavaraa muun muassa Kuivalaisten sukutaloista.

Digitaaliset apuvälineet ovat minimissä ja pelaajat tekevät asiat nimenomaan itse, manuaalisesti.
Fyysisiä ominaisuuksia ei tarvita, mutta täysin esteettömäksi ei vanhaan taloon rakennettua pakopelihuonetta saa muutettua.

Tanja Rihu

Sahanlahden pakopelihuoneessa digitaaliset apuvälineet ovat minimissä ja pelaajat tekevät asiat manuaalisesti. Irtaimistoon saattaa kuulua lukkoja, arkku tai vanha mankeli.

Jaana Kuivalainen toivoo, että pakopelihuone tuo sekä aivan uusia asiakkaita, miellyttää vakiokävijöitä että tarjoaa mukavaa tekemistä seudun mökkiläisille.

— Ehkä mökeillä tylsistyvät teinit innostuvat, kun tarjolla on uudenlainen museokokemus, Kuivalainen naurahtaa.


Toiveissa pidempi kausi

Kuivalaisten perheyritys valmistautuu Sahanlahden pyörittäjänä viidenteen kesäänsä.
Jokainen vuosi on tuonut matkailukeskuksen toimintaan uutta, vaikka syksyisin yrittäjät aina vannovat muuta. Niin kävi tänäkin vuonna.

— Ajatuksena oli tapahtumatalo Verstaan rakentamisen jälkeen keskittyä nykyiseen toimintaan, mutta pakopelihuonetta ei vain maltettu jättää tekemättä, Jaana Kuivalainen myöntää.

Teatterinäytösten lisäksi Verstaan toisessa kesässä on standup-ilta, konsertteja, yhteislauluja tansseineen, elokuvia ja puutarhaluento.
Uusia luontoelämyksiä puolestaan tarjoavat jo keväällä norpparisteilyt, jotka toteutetaan hiljaisella sähköveneellä.

— Tekemistä ja tapahtumia täytyy olla, koska haluamme sekä lisätä kesän vetovoimaa että pidentää matkailukautta, Kuivalainen perustelee.

Yrittäjäperheen rohkeat investoinnit ja omaperäiset ideat on huomioitu lähivuosina sekä seudullisilla että valtakunnallisilla matkailupalkinnoilla.

Kuivalaiset sanovat uskaltavansa, koska uskovat Saimaan alueeseen.
— Puhdas luonto on nouseva matkailutrendi.

Juttua muokattu 19.4. kello 14.57. Tarkennettu sitä, että Sahanlahteen tulee toinen entiseen museoon rakennettu pakopelihuone.

Tanja Rihu

Virallinen museoirtaimisto on poistettu ja pakopelihuoneeseen on haalittu vanhaa tavaraa muun muassa Kuivalaisten sukutaloista.