Pieksämäellä jonotetaan drive in -koronatestiin – "Vaikuttaa siltä, että tartuntarypäs on onnistuttu rajaamaan"

Tämän viikon testitulokset ratkaisevat, jatkuvatko kiihtymisvaiheen rajoitukset Pieksämäellä myös ensi viikolla.

Arja Reinikainen

Pieksämäkeläiset ovat käyneet ahkerasti koronatesteissä Poleenin pihaan pystytetyssä drive in -testauspisteessä.
Pieksämäkeläiset ovat käyneet ahkerasti koronatesteissä Poleenin pihaan pystytetyssä drive in -testauspisteessä.

Kulttuurikeskus Poleenin kulmilla Pieksämäellä on liikenne ollut tällä viikolla poikkeuksellisen vilkasta. Väki ei suinkaan ole ollut menossa kirjastoon tai muihin kulttuuritapahtumiin, vaan Pieksämäen kaupungin järjestämään drive in -koronatestiin.

Vilkkaimpaan aikaan iltapäivällä heti kello neljän jälkeen autojonossa joutui odottamaan testipisteelle pääsyä parikymmentä minuuttia.

Pieksämäen kaupunki on lisännyt merkittävästi koronatestaamista paikallisen koronaepidemiatilanteen vuoksi.

– Tavoitteena on ollut tuplata testausten määrä, kertoo vt. johtava ylilääkäri Aino Rubini.

Keskiviikkoiltaan mennessä pelkästään iltanäytteenotossa oli käynyt 180 henkilöä. Lisäksi terveyskeskuksessa on otettu päivittäin 30–70 näytettä, kertoo vt. johtava ylilääkäri Aino Rubini.

Maanantain ja tiistain iltanäytteistä ei ole löytynyt positiivisia korona-tuloksia. Keskiviikon näytteistä nopeimmat vastaukset tulivat torstai-aamuna, mutta eivät kaikki.

Rubini suhtautuu Pieksämäen koronatilanteeseen varovaisen toiveikkaasti.

– Vaikuttaa siltä, että Partaharjun puutarhalla viikko sitten ilmi tullut tartuntarypäs on onnistuttu rajaamaan, eikä se ole päässyt ainakaan kovin laajasti leviämään, toteaa Rubini.

Vielä perjantaina ehtii drive in -näytteenottoon

Drive in -testiin pääsee tällä viikolla vielä perjantaina iltapäivällä kello 16–18.30.

–  Toivomme vielä näytteenottoon niitä ihmisiä, joilla on ollut vähäisiäkin oireita tai jos kokee epävarmuutta omien oireiden suhteen. Nyt on hyvä mahdollisuus käydä testissä, korostaa vastaanotto- ja sairaalapalvelujen tulosaluejohtaja Mari Teittinen.

Koronaan viittaavia oireita ovat yskä, hengenahdistus, kurkkukipu tai kurkun karheus, nuha tai nenäntukkoisuus, haju- ja makuaistin häiriöt, päänsärky, voimattomuus, väsymys, kuume, pahoinvointi, oksentelu ja ripuli.

– Pelkistä oireista ei voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri, toteaa Teittinen.

Drive in- näytteenottopiste on vaatinut yhteistyötä.

– Pieksämäen perusturvan lisäksi talkoisiin ovat osallistuneet Pieksämäen Poleeni ja vapaa-aikatoimi, Essote ja Etelä-Savon pelastuslaitos, kertoo Teittinen.

Teittinen antaa kiitosta perusturvan henkilöstölle joustavuudesta.

– Yksiäkään lisäkäsiä emme ole joutuneet testauksen vuoksi palkkaamaan.

Suositukset ovat voimassa tällä erää lauantaihin

Pieksämäen vakava tilanne tuli ilmi runsas viikko sitten, kun paikallisella Partaharjun puutarhalla todettiin useita tartuntoja. Paikan päällä tehdyssä testauksessa löytyi 64 tartuntaa. Altistuneita arvioidaan olevan enimmillään 150.

Kiihtymisvaiheen suositukset ovat voimassa ainakin tämän viikon lauantaihin saakka.

Suosituksiin kuuluvat muun muassa kasvomaskien käyttö julkisessa liikenteessä ja niissä yleisissä tiloissa, joissa turvavälejä ei ole mahdollista noudattaa.

Kaupungin omat liikuntatilat ovat suljettuna.

– Tämän viikon testitulosten perusteella kaupungin johtoryhmä päättää tulevista, Rubini sanoo.