Essote jatkaa sote-maakunnan valmistelua kahdeksan kunnan pohjalta – "Esitys on tappio Etelä-Savolle"

Kuntayhtymä aikoo vielä silti ottaa kantaa maakunnan säilyttämisen puolesta.

Tuija Pauhu

Savonlinnan seudun Sosteri-kuntayhtymän alueen toimijat ovat tehneet mielenosoituksin selväksi, minne seudulta halutaan suuntautua.
Savonlinnan seudun Sosteri-kuntayhtymän alueen toimijat ovat tehneet mielenosoituksin selväksi, minne seudulta halutaan suuntautua.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän eli Essoten johto pahoittelee, että sote-ministeriryhmän esityksessä Itä-Savon sairaanhoitopiirin alue on ehdotettu siirrettäväksi Pohjois-Savon yhteyteen.

Essote tiedottaa, että kahdeksan kunnan alueeseen perustuva sote-maakunnan valmistelu jatkuu.

Kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Aira Kietäväinen (kesk.) pitää ministeriryhmän pohjaesitystä hallitusohjelman vastaisena ja isona tappiona Etelä-Savolle.

– Essoten alueelle rakentuva maakunta kyllä selviäisi 100 000 asukkaan väestöpohjalla uusien yhteistyökumppaneiden kanssa. Tulemme lausumaan tietysti koko maakunnan säilyttämisen vaihtoehdon puolesta, toteaa Kietäväinen tiedotteessa.

Kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen uskoo valmisteilla olevan, Essoten alueeseen perustuvan sote-maakunnan saavan hyvin maakuntavalmistelun hankerahoitusta.

– Olemme jo aloittaneet hyvässä yhteistyössä Pieksämäen, Etelä-Savon pelastuslaitoksen ja Vaalijalan kanssa. Essote kulkee aivan kärjessä peruspalvelujen ja erikoissairaanhoidon yhteensovittamisessa

– Nyt haluamme viedä soten uudelle tasolle. Essoten alue ei saa kärsiä ministeriryhmän ratkaisusta, toteaa Kortelainen.

"Aluekehitys kärsii"

Kuntayhtymän hallituksen varapuheenjohtaja ja Mikkelin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arto Seppälä (sd.) harmittelee ministeriryhmän ratkaisua:

– Essoten alue kyllä sotena pärjäisi, mutta ehdotetulla menettelyllä koko Etelä-Savon alueen kehitys vaikeutuisi merkittävästi.

Essoten valtuuston puheenjohtaja Eero Aho (kok.) hämmästelee, että lait on kirjoitettu yksipuolisesti Itä-Savon Kys-suunnan näkökulmasta ja ettei maakunnan enemmistön ääntä ole kuultu.

Palomestarina toimiva Aho pitää ratkaisua ongelmallisena myös Etelä-Savon pelastuslaitoksen kannalta. Mahdollista on pelastuslaitoksen hajoaminen maakunnan mukana.