Mikkelin tuomiokirkon julkisivu korjataan ja Harjun hautausmaa saa henkilöstötilat — Kirkkovaltuusto hyväksyi tukun investointeja lähivuosille

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta investoi Harjun hautausmaan toimistotiloihin ja Tuomiokirkon huonokuntoisen julkisivun korjaamiseen.

Julia Paasonen

Mikkelin tuomiokirkon julkisivu korjataan vuonna 2022.
Mikkelin tuomiokirkon julkisivu korjataan vuonna 2022.

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan kirkkovaltuusto hyväksyi tiistaisessa kokouksessaan lukuisia investointeja, joita kirkkoneuvosto esitti lähivuosille.

Hinnakkaimpiin niistä kuuluu Harjun hautausmaan toimisto- ja henkilöstötilojen rakentaminen, johon varataan miljoona euroa. Summaan sisältyy suunnittelukuluja ja suunnittelun aikaisia rakennuttamiskuluja, jotka ovat toteutuneet pääosin jo vuonna 2014 ja kuluvana vuonna.

Rakennushanke aloitettiin vuonna 2014 ensimmäisellä vaiheella eli varikko- ja korjaamotilojen rakentamisella. Toista vaihetta kaavailtiin tuolloin toteutettavaksi noin viiden vuoden päästä.

Hautausmaan nykyiset toimisto- ja henkilöstötilat on todettu kuntoarvioissa ja katselmuksissa jo useita vuosia sitten niin huonokuntoisiksi, että niiden korjaamisen sijaan katsottiin järkevämmäksi rakentaa uudet tilat.

Tuomiokirkko rapautuu paikoin käsiin

Kokouksessa päätettiin myös, että Mikkelin tuomiokirkon julkisivu korjataan vuonna 2022. Kustannuksista ei ole vielä varmuutta, mutta hinnaksi arvioidaan tällä hetkellä miljoona euroa.

Korjaamiselle on kova tarve, sillä kirkon tiiliverhous ja betoniulokkeet ovat osin rapautuneet ja halkeilleet. Tänä vuonna kirkon sisäänkäyntien yläpuolelta on jopa poistettu putoamisvaarassa olleita tiilien ja saumausten osia.

Myös julkisivujen vesipellityksissä on havaittu vaurioita ja puutteita, jotka aiheuttavat rakenteille kosteusrasitusta.

Rahaa myös ulkosivujen maalaamiseen

Muihin lähivuosien investointeihin kuuluvat esimerkiksi Haukivuoren kirkon takaosan muuttaminen kokoustilaksi ensi vuonna sekä Ristiinan ja Suomenniemen kirkkojen ulkosivujen ja kellotapulien maalaaminen.

Lisäksi Lähemäen seurakuntatalon sadevesikourut ja kattohuopa päätettiin uusia. Koska kourut ovat olleet alimitoitettuja sateen määrään nähden, vettä on päässyt valumaan kouruista tiiliseiniin.

Kirkkovaltuuston kokouksen esityslistassa todetaan, että seurakunnan liikkumavara investointien osalta on lisääntynyt aiempiin vuosiin verrattuna.

Tämä johtuu siitä, että seurakunnalla ei ole tällä hetkellä pitkäaikaisia lainoja ja korjausinvestointien määrä on vähentynyt seurakunnan luovuttua osasta kiinteistöjään.