Tonttulakki päässä ilmaiseksi bussiin? Mikkelin kaupunkiympäristölautakunta käsittelee ideaa, jolla pyritään aktivoimaan joukkoliikenteen käyttöä

Esityksen mukaan Mikkelin kaupungissa järjestettäisiin joukkoliikenteen ”tonttulakkipäivät” lauantaina 15.12. sekä 22.12.

Julia Sudnitskaya

Tonttulakkitempauksella halutaan muun muassa tehdä joukkoliikennettä tutuksi ja madaltaa uusien käyttäjien kynnystä. 

Tonttulakki saattaa toimia joukkoliikenteen "maksuvälineenä" Mikkelissä kahtena joulukuun lauantaina.

Mikkelin kaupunkiympäristölautakunta käsittelee Kyytineuvo –yksikön esitystä kokouksessaan tiistaina 20.11.2018.

Esityksen kuvauksessa todetaan, että erilaisten kampanjoiden avulla voidaan edistää joukkoliikenteen näkyvyyttä sekä saada palveluille uusia käyttäjiä.

Positiivisia kokemuksia on saatu useissa kaupungeissa. Tonttulakkitempausta on kokeiltu onnistuneesti ainakin Jyväskylässä, jossa tonttulakkipäisiä matkustajia oli yhden päivän aikana tuhansia.

Tempaus voisi myös helpottaa joulusesongin parkkipaikkaongelmaa.

Kyytineuvo –yksikkö esittää kaupunkiympäristölautakunnalle, että Mikkelin kaupungissa järjestetään joukkoliikenteen ”tonttulakkipäivät” lauantaina 15.12. sekä 22.12.

Käytännön toteutustapa on, että kyseisinä päivinä Mikkelin kaupungin alueella toimivassa Waltti-liikenteessä matkustaminen on maksutonta tonttulakkipäisille asiakkaille Mikkelin paikallisliikenteessä, maaseutuliikenteessä sekä Pohjois-Savon Ely-keskuksen Waltti-vuoroissa.

Kausilipputuotteita omaaville asiakkaille ei kyseisten päivien maksuttomuutta kompensoida. Tempaus voisi myös helpottaa joulusesongin parkkipaikkaongelmaa.

Tapahtuman järjestäminen aiheuttaa joukkoliikenteelle arviolta 2 000—3 000 euron lipputulojen menetyksen yhtä maksutonta lauantaita kohden. Lisävuoroja ei järjestetä, joten joukkoliikenteen järjestämiskustannuksiin tapahtumalla ei ole vaikutuksia.