Essote siirtyi kiihtymisvaiheeseen, 14 uutta tartuntaa – Lue tästä Etelä-Savon uudet koronasuositukset

Eniten tartuntoja löytyi Kangasniemeltä. Otavan opistossa on paljon altistuneita ja se siirtyy etäopetukseen. Pieksämäellä on yksi koululuokka karanteenissa.

Hanna Marjanen

Essote siirtyi kiihtymisvaiheeseen, 14 uutta tartuntaa – Lue tästä Etelä-Savon uudet koronasuositukset

Koronasuositukset tiukentuvat Etelä-Savossa, sillä

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Essoten alueelta on löytynyt 14 uutta koronatartuntaa.

Essote kertoo tiedotteessa, että Essoten alue siirtyy epidemian kiihtymisvaiheeseen.

Maanantain jälkeen Kangasniemeltä on löytynyt kuusi, Pieksämäeltä neljä, Mikkelistä kolme ja Juvalta yksi tartunta.

Yksi henkilö on käynyt Otavan opistolla tartuntavaiheessa ja altistanut paljon opistolaisia. Otavan opisto siirtyy etäopetukseen ja Essote on testannut altistuneita opiston henkilöstöä ja opiskelijoita.

Myös Pieksämäellä on tehty yhdessä koulussa toimia tartunnan saaneen takia. Tartuntoihin liittyen on asetettu yksi luokka karanteeniin Harjun koulussa. Lisäksi Crossfit Pieksämäki-salin ryhmätunneille viime viikonloppuna perjantaina ja lauantaina 27.–28. marraskuuta osallistuneita on laitettu karanteeniin. Lue Pieksämäen kaupungin tiedote täältä.

Ohjeet tiukentuvat, jotta perhejoulut voidaan turvata

– Hyvästä suojautumisesta huolimatta tauti etenee Kangasniemen jaksohoidossa. Koko alueen tilanne on heikentynyt lähialueiden vaikutuksesta. Meillä on useita tartuntaketjuja ja yleisöaltistuksia. Nyt on tärkeää tiukentaa ohjeita, jotta perhejoulut voidaan turvata, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä sanoo tiedotteessa.

Vaikeasta tilanteesta huolimatta tartuntaketjut on pääosin pystytty jäljittämään. Seppälän arvion mukaan uusilla rajoituksilla tilanne voidaan ottaa haltuun, jos koko maan tilanne lähtee menemään parempaan päin.

– Sairaalamme kuormitus on kasvanut. Suositusten ja rajoitusten perusteena on se, että terveydenhuollon toimintakyky pystytään säilyttämään kaikille potilaille, pandemiapäällikkö Hans Gärdström Essotesta sanoo tiedotteessa.

Suositukset ovat voimassa 21. joulukuuta saakka

Alueellinen ”nyrkki” teki alueen kunnille aiempaa tiukemmat suositukset, jotka alkavat ensi yönä eli keskiviikosta 2.joulukuuta alkaen. Suositukset ovat voimassa 21. joulukuuta saakka.

Kunnat voivat oman toimivaltansa perusteella ottaa suositukset käyttöön.

”Nyrkki” on Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän alueen alueellisen tartuntatautien torjunnan ja varautumisen yhteistyöryhmä.

Suositukset alueen kunnille

Yleisötilaisuuksia suositellaan vältettäväksi. Tilaisuuksia voi kuitenkin järjestää painavin perustein (esimerkiksi hautajaiset) seuraavat rajoitukset huomioiden:

-osallistujien määrä rajataan enintään 20:een

-osallistujat käyttävät maskeja maskien koko tilaisuuden ajan

-tilaisuudessa huomioidaan turvavälit

-ruoka- tai juomatarjoilua ei järjestetä

Julkisissa sisätiloissa sekä museoissa ja teattereissa yleisömäärä suositellaan rajattavaksi korkeintaan 20 henkilöön.

Seuraavat tilat suositellaan suljettavaksi

-sisäleikkipaikat

-koulut ulkopuolisilta toimijoilta (esimerkiksi kerhot)

Julkisissa ja yksityisissä sisäliikuntatiloissa suositellaan rajaamaan samassa sisätilassa olevien henkilöiden määrä korkeintaan 20 henkilöön.

Sisähuvipuistoissa suositellaan enintään 20 henkilöä sisälle samanaikaisesti turvavälit säilyttäen.

Kasvomaskia tulee käyttää kaikkialla kodin ulkopuolella, missä on lähikontakteja.

Turvavälejä ja hygieniaohjeistuksia tulee noudattaa tehostetusti koko alueella.

Aikuisten joukkueurheilun ja kontakti- ja kamppailulajt suositellaan tauotettavaksi, jos turvavälejä ei voida säilyttää. SM-tason ja ammattitason urheilun osalta toiminnot voivat jatkua normaalisti.

Alle 12-vuotiaiden harrastetoiminta turvataan huomioiden yleiset aiemmat turvallisuusohjeet ja siten, että saattajien lähikontakti on vältettävissä. Uimahallien henkilömäärä suositellaan rajoitettavaksi siten, että samassa sisätilassa on enintään 20 henkilöä.

Nuorisotiloissa suositellaan rajaamaan henkilömäärä enintään 20 henkilöön ja siten, että turvavälit säilyvät ja yli 15-vuotiaat käyttävät kaikissa kontakteissa maskeja.

Kirjastoissa samassa sisätilassa voi olla enintään 20 henkilöä turvavälit huomioiden.

Peruskoulujen lähiopetus turvataan, mutta kouluepidemiaan liittyviin tilanteisiin reagoidaan nopeasti ja tarvittaessa ryhdytään alueellisin rajoituksiin yhteistyössä sivistystoimen edustajien kanssa.

Toisen asteen opetus jatkuu lähiopetuksena. Siellä sekä oppilaat että henkilökunta noudattavat kaikkia tartuntojen torjumiseksi annettuja ohjeita ja käyttävät kasvomaskeja.

Korkeakouluissa (yliopistot, ammattikorkeakoulut, aikuisten taiteen perusopetus, vapaa sivistystyö ja aikuisten perusopetus) suositellaan etäopetusta.

Vierailurajoitukset hoitoyksiköihin, palvelutaloihin suositellaan tehtäväksi vain välttämättömät vierailut. Läheisillä on kuitenkin aina oikeus vierailuun turvatoimilla (maski, kumihanskat, turvavälit), jos yksikössä ei ole koronatapauksia.

Työpaikkojen suositellaan siirtyvän etätyöhön niissä työtehtävissä, joissa se on mahdollista.

Kasvomaskien käyttöä suositellaan työpaikoilla, joissa työskentelee useita henkilöitä sekä tehtävissä, joissa ei voida välttää lähikontakteja (esimerkiksi parturit ja kampaajat, hoitolat, asiakaspalvelutyö).