Radikaaliaines jää kiinni — Poliisi, puolustusvoimat ja pelastustoimi pelaavat tosi paikan tullen hyvin yhteen

Puolustusvoimat ja siviilimaailma treenaavat yhteistyötään Kymi 218 -harjoituksessa kuluvan viikon ajan Etelä-Savossa. Maailmantilanteen muuttuminen osoittaa, että tarpeen vaatiessa täytyy osata toimia yhdessä. Paikallispuolustusharjoitus tuo myös panssareita kaduille.

Taru Hokkanen

Harjoitustilanne toi miehistönkuljetusajoneuvoja ja tanakasti aseistautuneita sotilaita ja poliiseja Mikkelin entisen terveyskeskuksen pihapiiriin. Tällaiset operaatiot ovat nykyisin poliisijohtoisia, mutta keskiviikon harjoitus myös osoitti, että viranomaisyhteistyö toimii hyvin.
Harjoitustilanne toi miehistönkuljetusajoneuvoja ja tanakasti aseistautuneita sotilaita ja poliiseja Mikkelin entisen terveyskeskuksen pihapiiriin. Tällaiset operaatiot ovat nykyisin poliisijohtoisia, mutta keskiviikon harjoitus myös osoitti, että viranomaisyhteistyö toimii hyvin.

Radikalisoituneilla nuorilla suomalaismiehillä ei ollut oikeastaan paljon mahdollisuuksia, kun poliisin ja puolustusvoimain iskuryhmät ottivat miehet kiinni ja panivat rautoihin keskiviikkona Mikkelin Pankalammen entisen terveyskeskuksen pihapiirissä.
Muutamia laukauksia, vähän räjähteitä ja komentoääniä ja tilanne oli ohi kymmenessä minuutissa.
Todettakoon nyt kuitenkin heti alkajaisiksi, että kyseessä oli harjoitustilanne.
Poliisi, puolustusvoimat, rajavartiolaitos ja Etelä-Savon pelastuslaitos yhdistivät voimansa ja osoittivat, että viranomaistoiminnassa on tehoa.
— Harjoitus onnistui hyvin. Se kertoo, että tämä osataan, kommentoi tilannetta paikan päällä Itä-Suomen poliisilaitoksen ylikomisario Petri Isokuortti.

Samaa mieltä oli harjoituksen johtaja, Karjalan prikaatin apulaiskomentaja, eversti Arto Ikonen.
Karjalan prikaati järjestää parhaillaan Mikkelin seudulla paikallispuolustusharjoituksen Kymi 218 yhdessä alueen viranomaisten kanssa.
Harjoitus alkoi jo viikonvaihteessa. Keskiviikkona toimintaa esiteltiin eri toimijoille, sidosryhmille ja medialle.

Perjantaihin saakka ulottuva harjoitus järjestetään Vekaranjärven varuskunnassa, Mikkelissä, Savonlinnassa ja Puumalassa.
Lisäksi Hirvensalmella testataan yhdessä Etelä-Savon ely-keskuksen kanssa vesihuoltoon liittyviä poikkeus- ja kriisiolojen toimia.


Vastaava harjoitus on menossa kuudella seudulla. Etelä-Savossa mukana on 1 400 sotilasta ja viranomaista. Harjoituksiin osallistuu puolustusvoimien vakinaisen henkilöstön lisäksi myös reserviläisiä.

Jos jotain tapahtuu, osapuolilla on kykyä toimia. — Petri Isokuortti

Yleisölle harjoitus näkyy univormupukuisten miesten liikkumisena taajamissa. Harjoitusoperaatiot aiheuttavat hieman pauketta, mutta ei mitään vaaraa.
Liikenteessä sen sijaan kannattaa varautua lyhyisiin katkoksiin. Siviililiikenteen seassa saattaa näkyä järeämpääkin kalustoa, kun Leopard-panssarivaunut sekä rynnäkkö- ja miehistönkuljetusajoneuvot vaihtavat harjoituspaikkoja.
Keskiviikon harjoitus Mikkelin entisen pääterveysaseman pihalla ja rakennuksissa perehdytti puolustusvoimain, poliisin ja pelastuslaitoksen henkilöstöä terroristityyppisen toiminnan torjumiseen.


Harjoituksessa Karkialammen varuskunta-alueelle tunkeutuneet aseistautuneet ulkopuoliset päätyivät karkumatkan jälkeen terveysaseman kiinteistöön, jossa heidät otettiin varsin raskaan sarjan operaation jälkeen kiinni.

Uutta tällainen harjoitus ei ole, mutta Ikosen ja Isokuortin mukaan kertoo tarpeesta varautua.
— Tiedämme kaikki, että maailmanpolitiikan tilanne on muuttunut. Jos jotain tapahtuu, osapuolilla on kykyä toimia, sanoo Isokuortti.


Myös Etelä-Savon pelastusjohtaja Seppo Lokka sanoo, että viranomaisyhteistyö toimii hyvin Etelä-Savossa.
— Todellinen tarve tällaiselle harjoitukselle on yhteisen tilannekuvan luomisessa ja siinä, että viestintä toimijoiden kesken toimii, sanoo Lokka.