Etelä-Savon pojilla Suomen alhaisin elinajanodote — elintavoilla helppo vaikuttaa elinikään

Syitä Suomen alhaisimmalle elinajanodotteelle ovat esimerkiksi geenit, ruokailutottumukset ja epäterveelliset elintavat.

Risto Hämäläinen

Etelä-Savon pojilla Suomen alhaisin elinajanodote — elintavoilla helppo vaikuttaa elinikään

Poikien elinajanodote on Etelä-Savossa alhaisempi kuin missään muualla Suomessa, 76,34 vuotta. Pohjanmaalla poikien elinajanodote on korkein, 80,14 vuotta. Tieto on peräisin valtiotieteen tohtorin, tutkija Timo Aron selvityksestä, joka perustuu Tilastokeskuksen tietokantaan.

Myös tyttöjen elinajanodote on Etelä-Savossa muita maakuntia alhaisempi. Tyttöjen välillä erot eivät kuitenkaan ole yhtä suuria kuin pojilla.

Syitä alhaiseen elinajanodotteeseen on monia. Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen tutkija Jussi Kauhanen nostaa esiin geneettiset tekijät. Itä-Suomessa on enemmän itäistä geeniperimää, kun länsisuomalaisilla on enemmän skandinaavista ja eurooppalaista geenipohjaa.

— Saattaa olla, että riskigeenit jakaantuvat eri tavalla. Se aiheuttaa sen, että riski korostuvat Itä-Suomessa.

Geenien vaikutusta elinikään on tutkittu vain vähän. Kauhanen ei halua vetää liian synkkiä johtopäätöksiä.

— Tilastot ovat aina teoreettisia ja ennustavat tämän päivän kuolleisuutta olettaen, että olot eivät siitä paljon muutu.

Essoten terveyspalvelujen johtaja Jarmo Koski nostaa esiin sosioekonomiset terveyserot. Ne puolestaan vaikuttavat elintapoihin.

Merkittävimpiä sosioekonomiseen tilanteeseen vaikuttavia asioita ovat tulot, koulutus ja työllisyys.

— Etelä-Savon alueella on hyvin vähän korkeakoulutusta. Lisäksi on hyvä miettiä, kuinka paljon meillä on tällä alueella työpaikkoja korkeasti koulutetuille.

Sosioekonomia määrittää esimerkiksi tupakoinnin yleisyyttä ja alkoholin kulutusta, erityisesti kulutustapaa.

Elintapoihin vaikuttaminen on Kosken mielestä vaikeaa. Apua voidaan tarjota, mutta paljon on henkilöstä itsestään kiinni. Mikkelin lukion liikunnan ja terveystiedon lehtorin Taija Jäppisen mielestä pohja terveellisille elintavoille luodaan lapsuudessa. Myöhemmin on hankala tehdä muutoksia.

Eväät elinajan ja terveyden parantamiseen ovatkin melko yksinkertaisia.

Virallinen suositus esimerkiksi liikuntaan on 1—2 tuntia päivässä. Jäppinen pitää määrää suurena, koska monet nuoret eivät liiku lainkaan. Tärkeää olisi, että käytäisiin edes kerran päivässä ulkona.

— Porukka on kahtiajakautunutta. On urheiluseuroissa liikkuvia nuoria sekä niitä, jotka eivät liiku yhtään.

Kauhanen luottaa virallisiin ravitsemussuosituksiin: kovien rasvojen, sokerin ja liian energiansaannin välttämiseen ja kasvisten, hedelmien ja vihannesten suosimiseen.

Muuhun Suomeen verrattuna Etelä-Savossa 20—54-vuotiaat miehet tupakoivat enemmän, liikkuvat vähemmän ja syövät vähemmän kasviksia. Myös merkittävästi lihavia on Etelä-Savossa enemmän.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.