Taidemuseo lähtee Graniittitalosta evakkoon — mahdollisesti johonkin keskustan liikekeskukseen

Mikkelin taidemuseo muuttaa väistötiloihin ensi keväänä. Mikrobitutkimus sulki osan Graniittitalon tiloista. Nykyiset näyttelyt viedään loppuun, mutta uusia ei ole sovittu. Koulujen oppilasryhmiä on muistutettu kiinteistön sisäilmatilanteesta. Peruskorjauksen valmistuminen on vuosien päässä.

Taru Hokkanen

Mikkelin taidemuseon Graniittitalon toimintojen lähtölaskenta on alkanut. Museotoimenjohtajan Matti Karttusen työhuone toisessa kerroksessa on purettu mikrobitutkimuksen jälkeen lattioita myöten.

Mikkelin taidemuseo näyttelyineen, kokoelmineen ja henkilökuntineen muuttaa Hallituskadun Graniittitalosta väistötiloihin.
Ensimmäiset työhuoneet on jo suljettu rakennuksessa, joka tyhjenee kokonaan näillä näkymin viimeistään ensi keväänä.
Viimeinen näyttely sulkeutuu Graniittitalossa helmikuussa.
Kaupungin tilahallinto on jo etsimässä varatiloja. Päätöksiä vielä ole, mutta on mahdollista, että taidemuseo sijoittuu johonkin keskustan liikekeskukseen.

Ensimmäisten joukossa evakkoon on joutunut museotoimenjohtaja Matti Karttunen, jonka työhuone tyhjennettiin ja purettiin rakenteita myöten.
Samoin kävi yhden toimistotilan kanssa. Varatilat on toistaiseksi järjestelty Graniittitalon seinien sisälle.
Toimistotiloiksi otettiin muun muassa osa toisen kerroksen Johannes Haapasalon kokoelman näyttelytiloista.
Toisessa kerroksessa osa tiloista on suljettu muoviverhoilla. Lattiat on purettu, imurit humisevat ja kirjaston hyllyt on teipattu muovien alle umpeen.
— Onhan tämä kyllä aika kauhea tilanne, tuumii Karttunen pohtiessaan edessä olevaa Graniittitalon tyhjennystä.

Mikkeli linjasi viime keväänä, että uutta taidemuseota ei rakenneta Mannerheimintien siilotontille.
Graniittitalo on määrä peruskorjata ja laajentaa taidemuseon käyttöön.
Kiinteistön kuntoa tutkittiin useaan otteeseen, kun kaupunki valmisteli talon myyntiä. Kun myynnistä luovuttiin, selvitettiin myös sisäilman laatua.
Tulos oli se, että osa tiloista meni heti kiinni. Mikrobiarvot edellyttivät välittömiä toimia.
Näyttelyt ovat edelleen yleisölle avoinna. Museotoimi on tiedottanut kouluille, että jos kulttuuriopetuksen yhteydessä museolle tuodaan oppilasryhmiä, sisäilmatilanne on otettava huomioon.

Museotoimi ja tilahallinto ovat selvitelleet tilannetta yhdessä. Tilahallinto hakee taidemuseolle väistötiloja.
Taidemuseolla on tällä hetkellä noin 1 600 neliön tilat. Karttunen laskee, että näyttely- ja henkilöstön työskentelytilat olisi hyvä saada samaan yhteyteen. Kokoelmia voidaan sijoittaa muuallekin.
Graniittitalo tyhjennetään viimeistään ensi keväänä.
— Näyttelyohjelma on sovittu niin, että nykyiset näyttelyt viedään loppuun, mutta uusia ei toistaiseksi sovita. Kun viimeinen näyttely päättyy ensi helmikuun alussa, ryhdytään pakkaamaan kokoelmia muuttoa varten, laskee Karttunen.

Kokoelmien ja kaikkien toimintojen siirto vie kahdesta kolmeen kuukautta.
Väistötilat täytyy olla siinä vaiheessa jo olemassa, jotta tavarat saadaan suoraan uusiin tiloihin.
Tällä hetkellä ei ole tiedossa se, mihin museo muuttaa. Karttusen mukaan tilojen täytyy olla kaupungin keskustassa tai sen tuntumassa.
— Väistötiloissa menee varmasti useampi vuosi. Näyttelytoimintaa täytyy voida jatkaa uskottavasti, joskin supistettuna.

Museotoimi ja tilahallinto ovat arvioineet mahdollisuuksia saada väistötilat johonkin keskustan liikekeskukseen. Tilaa on esimerkiksi osuuskauppa Suur-Savon liikekeskuksessa. Tyhjillään ovat myös Anttilan tilat.
Karttunen laskee, että tilavuokrien tulee vastata niitä summia, joita museotoimi maksaa nykyisin tilahallinnolle sisäisinä vuokrina.
— Raha ei oikeastaan ole ongelma. Vapailta markkinoilta saattaa löytyä edullistakin tilaa.
Graniittitalon peruskorjaussuunnittelua ei ole vielä aloitettu. Arvioiden mukaan hankesuunnittelu ja rakennustyöt vievät neljä, jopa viisi vuotta.

Jukka Ahdelma

Jukka Ahdelma

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.