MAMK:in Savonlinnan opiskelijat kulkevat jalan, opettajat autolla

Terveysvaikutukset tiedetään, mutta auton käytölle on paljon perusteluja.

Terveyden kannalta olisi parempi liikkua koulu- ja työmatkat jalan tai pyörällä eikä autolla.

Tuoreen opinäytetyön mukaan MAMK:in Savonlinnan yksikön opiskelijoista 71 prosenttia käveli tai pyöräili kouluun ja henkilökunta liikkui konevoimalla 62-prosenttisesti.

Henkilökunnan pääselitys on pitempi matka. Kaksi kolmesta vastaajasta ilmoitti matkakseen 1–3 kilometriä.

Terveyden kannalta suositeltava askelmäärä vuorokaudessa on noin 10 000. Kolmen kilometrin matkalla askelia kertyy keskimäärin puolet tästä.

Kävelyn ja pyöräilyn myönteisinä puolina kyselyssä mainittiin terveysvaikutukset, ekologisuus ja raha.
Autoilua perusteltiin välimatkalla, ajanpuutteella, säällä ja tavaroiden kuljettamisella. Myös motivaatiota liikuntaan puuttui, vaikka kaikki tiesivät sen positiiviset vaikutukset.

Liikkumattomuus on Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan maailman neljänneksi yleisin kuolinsyy. Vain yksi kymmenestä suomalaisesta liikkuu terveysliikuntasuositusten mukaisesti.

Työmatkan kävely tai pyöräily on hyvää perusliikuntaa. 15 minuutin työmatka joka arkipäivä täyttää suosituksen, jos se vähänkin kuormittaa.

Opinnäytetyön kävelystä ja pyöräilystä koulu- ja työmatkaliikunnassa tekivät fysioterapia-opiskelijat Joni Försti ja Teemu Suomalainen.

Simo Härkönen

Simo Härkönen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.