Mikkeli kieltää opettajien osallistumisen ulosmarssiin lähikirjastojen puolesta, lakimies tulkitsi poliittiseksi lakoksi — Tapahtuma peruttiin muualta paitsi Suomenniemeltä

Ulosmarssi oli tarkoitus järjestää Kalevankankaan, Rantakylän, Lähemäen ja Otavan kouluilla 15. lokakuuta.

Taru Hokkanen

Kaupungin säästökohteiksi on väläytetty sivukirjastojen eli Kalevankankaan, Lähemäen, Otavan, Rantakylän ja Suomenniemen kirjastojen lopettamista. Kuva on Kalevankankaalta.
Kaupungin säästökohteiksi on väläytetty sivukirjastojen eli Kalevankankaan, Lähemäen, Otavan, Rantakylän ja Suomenniemen kirjastojen lopettamista. Kuva on Kalevankankaalta.

Ulosmarssi lähikirjastojen puolesta on peruttu neljässä Mikkelin koulussa. Työnantajan tulkinnan mukaan kyseessä on poliittinen lakko, johon viranhaltijat eivät saa työajalla osallistua.

Kaupunginlakimies on lähettänyt rehtoreille kirjeen, jossa opettajien osallistuminen ulosmarssiin on kielletty.

Tapahtumaa ehdittiin suunnitella kouluilla, mutta nyt suunnitelmia on vaihdettava, koska ulosmarssia ei ole mahdollista toteuttaa. Esimerkiksi Rantakylän koululla oli tarkoitus järjestää 700 oppilaan ihmisketju kirjaston ovelta koulun ovelle.

Ulosmarssissa käyttämättömäksi jääviä banderolleja suunnitellaan laitettavaksi esille esimerkiksi taidenäyttelyyn.

Opettajien tarkoituksena oli opettaa lapsille ja nuorille kansalaisvaikuttamista sekä puolustaa lukutaidon merkitystä.

Ulosmarssi oli tarkoitus järjestää Rantakylän lisäksi Kalevankankaan, Lähemäen ja Otavan kouluilla 15. lokakuuta.

Suomenniemi laittaa lainakoneen laulamaan

Suomenniemen koulu lähtee huomenna torstaina 10. lokakuuta eli Aleksis Kiven päivänä käymään omalla kirjastollaan. Rehtori Laura Savanderin mukaan Suomenniemen tapahtuma ei alun perinkään ollut mikään ulosmarssi, vaan maltillisessa hengessä toteutettu koulun normaali kirjastokäynti.

Tarkoituksena on mennä kirjastoon viettämään aikaa ja lainaamaan kirjoja.

Ajatuksena on "laittaa lainakone laulamaan" eli saada lainamääriä nousuun. Lisäksi on toivottu, että muutkin kuin koululaiset ja päiväkodin väki tulisivat samana päivänä kirjastoon.

Päiväkodin väki käy kirjastolla aamupäivällä ja koululaiset iltapäivän aikana.