Essoten lääkäripula kurittaa pikkukuntien terveysasemia: ”Lääkärit eivät mene itselleen epämieluisiin paikkoihin”

Pertunmaan terveysasemalla on käynyt koko kesän lääkäri vain kerran viikossa. Puumalassa vastaanottoa on kolmesti viikossa, mutta lääkäri vaihtuu usein.

Tanja Rihu

Pertunmaan kunta on tyytymätön Essoten lääkäripalveluihin. Terveysasemalla on ollut koko kesän lääkäri vain yhtenä päivänä viikossa.
Pertunmaan kunta on tyytymätön Essoten lääkäripalveluihin. Terveysasemalla on ollut koko kesän lääkäri vain yhtenä päivänä viikossa.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essoten paha lääkäripula näkyy rajusti Mikkelin seudun pienimmissä kunnissa.
Pertunmaalla lääkäritilanne on ollut koko kesän niin paha, että kunnanhallitus on kirjelmöinyt Essotelle.
— Meidän terveysasemalla käy lääkäri vain kerran viikossa. Olemme suoraan sanottuna tyrmistyneitä, koska palvelu ei vastaa lähellekään tarvetta, Pertunmaan kunnanjohtaja Juha Torniainen sanoo.
Pertunmaalla oli kevääseen saakka niin sanottu oma virkalääkäri, joka pyöritti terveysaseman vastaanottotoimintaa vuosia. Lääkäri jäi eläkkeelle keväällä, minkä jälkeen palvelutaso on romahtanut.

Vastaanottopalvelujen ylilääkäri Hans Gärdström myöntää, että pienille terveysasemille vielä vaikeampi saada lääkäreitä töihin kuin Mikkeliin. Essoten riveistä puuttuu tällä hetkellä lähes neljännes lääkäreistä.
— Lääkäreitä on ylipäätään vähän ja vielä harvemmassa ovat ne, jotka suostuvat lähtemään maaseudun terveysasemille, Gärdström vahvistaa.
Tällä hetkellä Essote on tilanteessa, jossa lääkärien toiveita kuunnellaan ”herkällä korvalla”.
— Lääkäri saattaa ilmoittaa, ettei tule meille ollenkaan töihin, jos joutuu itselleen epämieluisaan paikkaan, Gärdström kertoo.

Isommissa maaseutukunnissa Mäntyharjussa, Kangasniemellä ja Juvalla lääkäritilanne on kohtuullinen, mutta kolmessa pienemmässä kunnassa viiden päivän tavoite ei täyty.
Hirvensalmen terveysasemalla on lääkärin vastaanottoa neljästi viikossa, koska Essote on löytänyt lääkärin, joka on paikkakunnalla mielellään.
Pertunmaan terveysasemalla on käytössä lääkärin etävastaanotto ja lisäksi tuleville ajanvarauskirjoille on Gärdströmin mukaan suunniteltu yhden sijaan kolmea viikoittaista vastaanottopäivää.

Puumalassa lääkäri on kolmesti viikossa, mutta kuntalaisia kiukuttavat vaihtuvat ihmiset.
Vt. kunnanjohtaja Anne Julinin mukaan Puumalassakin tilanne huononi keväällä, jolloin Essote luopui Attendon ostolääkärin palveluista.
— Se ei ole hyvä tilanne, että Mikkelistä tulee joka kerta eri lääkäri, Julin sanoo.
Hans Gärdströmin mukaan Puumalaan sitoutuvaa lääkäriä ei ole löytynyt.
— Virkalääkäri palkataan heti Puumalaan, kun sopiva löytyy.