Suomalainen superruoka pesee ulkomaiset superfoodit

Metsämarjat, villivihannekset ja kotimaiset kasvikset ovat suomalaista superruokaa.

Risto Hämäläinen

Ravitsemusprofessori Raija Tahvonen kehottaa meitä havahtumaan siihen, että supisuomalainen ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio on meille paras.
Ravitsemusprofessori Raija Tahvonen kehottaa meitä havahtumaan siihen, että supisuomalainen ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio on meille paras.

Ravitsemusprofessori Raija Tahvonen pitää superfoodeja mainosmiesten kikkailuna. Aasiasta tuleva superfood goji-marja häviää hänen mielestään kotimaiselle mustikalle.

Tahvosen mielestä voisimme rauhoittua superfoodvillityksestä ja huomata, että supisuomalainen ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio on meille paras. Superruuatkin meillä on omasta takaa.

– Ensinnäkin superfood on kyseenalainen termi. Se on vain mainosmiesten keksintöä. Sillä ei ole minkäänlaista lainsäädännön taustaa. Jos joku päättää, että joku on superfoodia, niin hän saa sanoa sitä superfoodiksi.

Hän ei kuitenkaan tarkoita, että superfoodit olisivat täyttä humpuukia. Keskimäärin niissä on runsaasti ravintoaineita energiasisältöön nähden eli niitä voidaan pitää terveellisenä vaihtoehtona. Niiden terveysvaikutuksia ei kuitenkaan ole varmistettu kliinisillä virallisesti hyväksytyillä testeillä.

– Goji-marjat ja muutkin ihmeellisyydet, mitä meille tuontimarjoina tuodaan, eivät ole yhtään sen kummempia kuin suomalaiset mustikat, puolukat, lakat ja niin edelleen.
Metsämarjat, villivihannekset ja kotimaiset kasvikset ylipäätään ovat Tahvosen mukaan suomalaista superruokaa.

Johanna Vasara