Etelä-Savon vuoden kylä on Vitsiälä - jokapäiväinen kylätyö tärkeää

Vuoden Etelä-Savon kylän valitsi Maakuntahallitus.

Mari Koukkula

Jukka Paatero on Vitsiälän kyläseuran puheenjohtaja.
Jukka Paatero on Vitsiälän kyläseuran puheenjohtaja.

Noin 400 asukkaan kylä Vitsiälä on valittu Etelä-Savon vuoden kyläksi. Valinnan teki Maakuntahallitus Järvi-Suomen kylien ehdotuksen pohjalta.

Vitsiälän kyläseuran puheenjohtaja Jukka Paatero uskoo tietävänsä, miksi kylä valikoitui vuoden kyläksi.

- Vitsiälä on aktiivinen kylä, olemme rakentaneet oman kylätalon, meillä on varainhankintaa eli pystymme toimimaan itsenäisesti ja olemme pitäneet hyvät suhteet kaupunkiin ja Ristiinan aluejohtokuntaan, Paatero luettelee.

Paateron mukaan kilpailussa mukana olleet kylät ovat nekin oikein ansioituneita. Paatero muistuttaa, että Vitsiälä on menestynyt kyläkilpailussa aiemminkin: vuonna 1992 se voitti Mikkelin läänin läänikyläpalkinnon.

Vuoden kylän pitää täyttää tiettyjä kriteerejä. Pitää näyttää, että on toimiva kylä, jossa on aktiivista ja pitkäjänteistä toimintaa. Kylän pitää pystyä tulemaan toimeen erilaisissa ympäristöissä.

- Ristiinan kuntaliitos vaikutti Vitsiälään ainoastaan myönteisesti. Olemme saaneet asiat hyvin hoidettua kaupungin kanssa, Paatero sanoo.

Tärkeänä hän pitää myös sitä, että kyläaktiivit tekevät jokapäiväistä kylätyötä lähellä ihmistä. Kun kylältä tulee palautetta, että jotain pitää tehdä, se myös tehdään.

- Ollaan hoidettu asiat niin, että meillä on myös rahalliset resurssit tehdä asioita.

Vitsiälän kylällä juhlistetaan vuoden kylä -palkintoa 13.8., jolloin on myös kyläseuran 25-vuotisjuhlat. Vuoden kylää juhlitaan samalla.

Laura Ikävalko