Suomen Yrittäjien Pentikäinen: "Palkkaneuvottelut pitää siirtää kokonaan yrityksiin"

Mikael Pentikäisen mukaan toimialakohtainen sopiminen ei huomioi yritysten välisiä eroja.

Rasmus Montonen

Mikael Pentikäinen luennoi torstaina Suomen Yrityskummien valtakunnallisessa konferenssissa.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen esittää, etteivät työnantaja- ja työntekijäliitot sopisi tulevissa työehtosopimusneuvotteluissa ollenkaan palkoista. Sen sijaan palkkaneuvottelut siirrettäisiin kokonaan paikalliselle tasolle.
— Yritysten tilanteet poikkeavat toisistaan kuin yö ja päivä. Ei ole yhtä korotusprosenttia, joka toimisi kaikissa yrityksissä, Pentikäinen perustelee.
Pentikäisen mukaan ammattiliitoissakin ollaan pitkälti sitä mieltä, että paikallista sopimista pitäisi lisätä. Muutosta kuitenkin hidastaa pelko vaikutusvallan menettämisestä ja työehtojen heikkenemisestä.

Pentikäinen ei usko yrityskohtaisen sopimisen johtavan palkka-aleen. Paikallisella sopimisella tavoitellaan ennemminkin suurempaa joustavuutta työ- ja loma-aikoihin.
— Liittojen työehtosopimusta voitaisiin pitää pohjana johon turvautua, jos paikallisella tasolla ei päästä yhteisymmärrykseen.
Pentikäinen arvelee paikallisen sopimisen toteutuvan tulevien vuosien aikana.
Suomen Yrittäjien jäsenkyselyn mukaan 91 prosenttia vastaajista ilmoitti, että he haluaisivat sopia asioista yhdessä henkilöstön kanssa työehtosopimuksesta poiketen.

Rasmus Montonen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Luetuimmat