Maastoa paloi Mäntyharjussa, metsämaan kulotus riistäytyi käsistä – Lähialueelle on tulossa loppuviikon aikana iso kulotus, jonka savut näkyvät kymmenien kilometrin päähän

Metsäammattilaiset saavat tehdä kulotuksia metsäpalovaroituksen ollessa voimassa. Yleensä ne tehdäänkin silloin.

Marjo Latvanen

Maastoa paloi Mäntyharjussa, metsämaan kulotus riistäytyi käsistä – Lähialueelle on tulossa loppuviikon aikana iso kulotus, jonka savut näkyvät kymmenien kilometrin päähän

Metsämaan kulotus riistäytyi käsistä Mäntyharjun Hietaniemessä tiistaina.

Päivystävä palomestari Eero Aho kertoo, että paikalle hälytettiin palokunnan yksiköitä Mikkelistä, Pertunmaalta, Mäntyharjusta ja Heinolasta.

Hälytys maastopaloon Taskulantielle tuli kello 16.50.

Ammattilaisten valmistelemasta kulotusalueesta tuli hehtaarin verran suunniteltua suurempi. Kulotusta oli tarkoitus tehdä kahden hehtaarin alueelle, mutta nyt paloikin kolme hehtaaria.

Palanut alue on metsämaata, jossa kasvaa erikokoisia puita,

Kello 19 jälkeen Aho arveli, että pelastuslaitos poistuu paikalta noin tunnin kuluttua. Jälkisammutus ja -vartiointi jää kulottajille.

Ahon mukaan kulotuksen leviäminen kertoo siitä, että maasto Etelä-Savossa on nyt rutikuivaa. Hietaniemen kulotus oli palokujineen suunniteltu ja valmisteltu tapahtuma, mutta silti se pääsi riistäytymään hallitsemattomaksi.

– Pieni kipinä voi saada suurta vahinkoa aikaan, Aho sanoi.

Yli 11 hehtaarin kulotus Koirakivessä loppuviikosta

Etelä-Savossa on voimassa metsäpalovaroitus, mutta metsäammattilaiset saavat tehdä kulotuksia myös sen voimassaollessa. Aho kertoo, että yleensä kulotukset tehdäänkin metsäpalovaroituksen aikana, sillä ne onnistuvat silloin parhaiten.

Loppuviikosta Hietaniemen lähialueelle Pertunmaan Koirakiveen on tulossa iso kulotus, jossa poltetaan 11,4 hehtaaria maastoa. Maasto on Viitostien läheisyydessä.

Aho huomauttaa, että savu näkyy kauas, jopa kymmenien kilometrien päähän.

Vielä tiistai-iltana ei ollut selvää, tehdäänkö kulotus keskiviikkona, torstaina vai perjantaina.

Uutista on päivitetty kello 19.26 tiedoilla paloalueen koosta, kulotuksen laillisuudesta ja tulossa olevasta isosta kulotuksesta,