Mikkelin Anttolan postipiste ei jatka, koska ylläpito ei kannata — Postin palkkiot eivät kata työvoimakuluja, joita Postin toiminta aiheuttaa, sanoo yrittäjä Nina Parkkinen

Posti ei edes kysynyt Anttolan yrityksiltä halukkuutta Postin palvelujen järjestämiseen, koska marraskuussa poistuvassa pisteessä oli niin vähän asiakkaita.

Jaakko Avikainen

Täysiä postin palveluja saa Anttolasta marraskuun 26. päivään saakka. Sen jälkeen lähin asiamiesposti on Puumalan puolella Sale Hurissalossa.
Täysiä postin palveluja saa Anttolasta marraskuun 26. päivään saakka. Sen jälkeen lähin asiamiesposti on Puumalan puolella Sale Hurissalossa.

Mikkelin Anttolassa olevan Postin asiamiespisteen poistuminen on herättänyt huomiota anttolalaisten keskuudessa.

Länsi-Savoon yhteyttä ottaneen lukijan mielestä Postin aluepäällikkö Risto Muhonen antoi Länsi-Savon (8.11.) haastattelussa kuvan siitä, että on Anttolan yritysten vika, etteivät postipalvelut jatku.

Muhonen kertoi haastattelussa, että sopimuskumppanina ollut yrittäjä lopetti, eikä korvaavaa paikkaa ja sopimuskumppania löytynyt.

Lukija kuitenkin kertoi, että Posti ei ole edes kysynyt alueen yrittäjiltä halukkuutta ryhtyä Postin sopimuskumppaniksi.

Soittokierros Anttolaan vahvisti, että Postista ei otettu yhteyttä yrittäjiin mahdollisesta halukkuudesta Postin palvelujen järjestämiseen. Näin kerrotaan muun muassa ravintola Rysästä, kahvila Mariskasta ja Anttolan kone ja urheilu Oy:stä.

Anttolassa oleva Postin asiamiespiste poistuu käytöstä marraskuun 26. päivä. Se toimii kahvila-ravintola Ninnin yhteydessä.

Sopimuskumppania etsittiin ketjuyrityksistä

Aluepäällikkö Muhonen kertoo, että kahvila-ravintola Ninnissä olevassa Postin pisteessä oli sen verran vähän asiakkaita, että uutta sopimuskumppania alueen muista yrittäjistä ei etsitty.

Posti teki niin sanottua ketjukartoitusta kesällä, kun tieto Anttolan kahvilan yrittäjän vaihtumisesta ja sopimuskumppanin lopettamisesta ilmeni.

Ketjukartoitus tarkoittaa sitä, että Posti etsi uutta sopimuskumppania valtakunnallisista ketjuyrityksistä, joiden aukioloajat ovat laajat ja sopivat Postin toimintaan. Anttolassa tämän kaltainen yritys on päivittäistavarakauppa Sale.

Posti päätyi siihen, että tammikuussa Saleen tuleva pakettiautomaatti on riittävä Postin korvaavaksi palveluksi.

Jaakko Avikainen

Postin palveluista aiheutuu liian paljon kustannuksia. Siksi kahvila-ravintola Ninnin yrittäjä Nina Parkkinen ei jatka Postin sopimuskumppanina.
Postin palveluista aiheutuu liian paljon kustannuksia. Siksi kahvila-ravintola Ninnin yrittäjä Nina Parkkinen ei jatka Postin sopimuskumppanina.

"En voi tehdä hyväntekeväisyyttä"

Posti ei siis ottanut yhteyttä Anttolan yrityksiin.

Toisaalta, vaikka Posti olisi sopimuskumppanuutta tarjonnut, yritykset tuskin olisivat ottaneet Postin pistettä vastuulleen.

Kahvila-ravintola Ninnin tapauksessa sopimuskumppanuutta ei jatkettu puhtaasti taloudellisista syistä, kertoo kahvilan yrittäjä Nina Parkkinen.

— Posti vaatii yli neljän tuhannen euron vakuudet, jotka kattavat postiennakkoja. Sen lisäksi Postin palkkiot ovat niin pienet, että ne eivät kata työvoimakustannuksia, joita Postin toiminta aiheuttaa, Parkkinen kertoo.

Sen lisäksi Posti vaatii, että asiamiespisteen täytyy olla tiettyihin aikoihin auki saapuvien pakettien takia. Paketteja noutavat asiakkaat eivät Parkkisen mukaan lisää kahvilan varsinaisten tuotteiden ja palvelujen myyntiä, jolla voisi kattaa lisätyövoimakuluja.

— Nyt kun pääsen Postista eroon, voin laittaa kahvilan aikaisemmin kiinni hiljaiseen talviaikaan. Ei tarvitse pitää Postin takia työvoimaa.

Parkkinen harkitsi, että hän vuokraisi huoneiston, joka on samassa kiinteistössä kuin hänen kahvilansa. Siihen hän suunnitteli Postin pakettiautomaattia.

Selvisi, että pakettiautomaatin ottamisesta ei makseta eikä sillä saisi katettua vuokrakuluja, joten tämä ajatus osoittautui mahdottomaksi.

— Minun täytyy yrittäjänä miettiä sitä, mikä on kannattavaa liiketoimintaa. En voi kuitenkaan hyväntekeväisyyttä tehdä, Parkkinen sanoo.