Perussuomalaisten ryhmässä on ollut turbulenssia — Kristillisdemokraatit ottivat muuttajat vastaan

Mikkelin perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja myöntää, että liikehdintää on ollut. Loikkausten takana on linjaeroja. Kristillisdemokraattien ehdokashaku etenee poikkeuksellisesti nihkeästi.

Perussuomalaisten valtuustokärki Harri Kivinen, Vesa Himanen ja Raimo Heinänen tapasi mikkeliläisiä vaalikadulla syksyllä 2015.

Perussuomalaisten Mikkelin kaupunginvaltuuston ryhmäpuheenjohtaja Vesa Himanen myöntää, että pian päättyvä valtuustokausi on puolueen kannalta ”ollut aika turbulenssia”.
— Eihän se mukava asia ole, kun ryhmä pienenee, mutta nyt voi sanoa, että ydin on koossa, sanoo Himanen.
Perussuomalaiset sai vuoden 2012 kuntavaaleissa Mikkelissä seitsemän valtuutettua. Ensin ryhmästä erosi Jukka Pöyry ja maanantaina Jari Roivas. Kumpikin on nyt ehdolla kristillisdemokraattien ehdokaslistalla huhtikuun kuntavaaleissa.
Himanen ei erityisemmin yllättynyt Roivaksen eroamisesta. Hän ei lähde arvioimaan eroajien motiiveja, vaan sanoo, että kumpikin on kantansa lausunut julkisuudessa.
— Tässä on kyseessä vähän kuin puolueen valtakunnallinen kuva. Jäsenet ovat ehkä persoonallisempia, mikä heijastelee edesottamuksissa.

Roivas perusteli eroamistaan pettymyksellä puolueen toimintaan ja viittasi politiikanteon näkemyseroihin.
— Missä ne erot sitten näkyvät niin en oikein osaa sanoa. Kyse on mieluumminkin satunnaisista asioista. Hän on nähnyt asiat eri kantilta, sanoo Himanen.
— Ryhmän toimintaa ei silti ole kyseenalaistettu. Eri mieltä on saanut olla, kun on vain sanonut sen etukäteen.
Kolme valtuustoryhmän jäsentä on vaalikauden aikana selvittänyt asioitaan oikeusasteissa.
— Suhtautumista tähän asiaan on minultakin kysytty usein. En ota kantaa. Kun olen oikeuden lautamies ja herastuomarin arvonimikin tuli, en ryhdy tuomariksi. Asiat ovat heidän henkilökohtaisiaan.
Himanen, joka itse hienoisen empimisen jälkeen aikoo lähteä ehdolle, sanoo, että ryhmässä ”asiat on puitu ja maassa on rauha”.

Kristillisdemokraattien Mikkelin paikallisosaston puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Liisa Ahonen sanoo, että puolue ei kalastele muiden puolueiden nimiä, mutta sanoo, että kumpikin (Pöyry ja Roivas) otettiin vastaan.
— He ovat listalla sitoutumattomina, mutta sitoutuvat kristillisdemokraattien periaatteisiin. Hyväksymme sitoutumattomuuden, mutta toivotaan, että he voivat seisoa kristillisdemokraattisen aatemaailman takana.
— Puolueen periaatteet on käyty läpi, eikä ole perustavan laatuisia näkemyseroja. Heidän uskonsa syvyyttä en ole tutkinut. Olemme poliittinen puolue, emme seurakunnan jatke, tuumii Ahonen.

Kristillisdemokraatit odottavat uusilta nimiltä tulosta, sillä Ahosen mukaan Kd:n ehdokashaku on sujunut varsin nihkeästi.
— Neljä vuotta sitten oli helpompaa. Jäsenistömme alkaa olla iäkästä porukkaa. Aika paljon on saanut soitella. Täyttä listaa ei tule millään. Ehkä saamme 20 ehdokasta kokoon.
— Tavoite on pitää paikkaluku ennallaan kolmessa paikassa. Se on kyllä aika kova tavoite.
— Toivon lisää kiinnostusta yhteiskunnallisten asioiden hoitoon. Julkisuudessa on helppo räksyttää, mutta sitten ei kuitenkaan ole halua vastuunkantoon, pohtii Ahonen.

Jukka Ahdelma

Jukka Ahdelma

Luetuimmat