Sateinen sää ei haitannut hautausmaakävelyä — kokenut everstiluutnantti kertoi palvelustovereistaan

Perinteeksi muodostuneella hautausmaakävelyllä tutustuttiin tiistaina Savon prikaatissa palvelleisiin.

Mari Koukkula

Hautausmaakävely käveltiin tällä kertaa Harjun kappelin puoleisella hautausmaalla.
Hautausmaakävely käveltiin tällä kertaa Harjun kappelin puoleisella hautausmaalla.

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan jo perinteeksi muodostunut hautausmaakävely järjestettiin tiistaina Harjun hautausmaalla. Tällä kertaa paikalle oli saapunut 80 ihmistä, joita sateinen sää ei näyttänyt haittaavan.

Aiheena oli tällä kertaa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Savon prikaati. Paikalla asiantuntijana oli everstiluutnantti Kalevi Raatikainen, joka kertoi jo edesmenneistä palvelustovereistaan. Raatikaisella on 73 vuoden kokemus maanpuolustuksellisista tehtävistä muun muassa Mikkelin alueella.

90-vuotissyntymäpäiviään viikko sitten viettänyt Raatikainen muistutti, ettei hautausmaakävely ole mikään surujuhla. Haudoilla Raatikainen kertoikin muun muassa tovereidensa sotilasurista ja elämästä.

Kävelyn aikana väkijoukko kävi noin 15 haudalla, mikä on pieni osa Harjun hautausmaalla olevista Raatikaisen palvelustovereista. Raatikaista harmitti, ettei aikaa riittänyt pidempään kävelyyn. Tuttuja hautoja olisi monia ympäri hautausmaata.

— Kaikki ovat sellaisia, joiden kanssa hän on ollut palveluksen aikana tekemisissä, entinen tuomiorovasti Simo S. Salo kertoi.

Hautausmaakävelyitä on järjestetty jo 1990-luvun puolivälistä lähtien lähes joka vuosi. Mukana tapahtumassa on lähes aina ollut entinen tuomiorovasti Salo, joka toimii hautauskävelyn teknisenä avustajana.

Salon lisäksi kävelyillä on mukana aina porukan vetäjä, joka kertoo edesmenneistä henkilöistä. Myös kanssakulkijat voivat kertoa tarinansa vainajista. Osallistujamäärät ovat vaihdelleet sadan kävelijän molemmin puolin.

Viikon päästä tiistaina järjestetään tämän vuoden toinen hautausmaakävely. Silloin teemana on Mikkelin naisvoimistelijoiden perustajat ja eri aikojen avainhenkilöt.

Mukana hautausmaakävelyllä on Mikkelin naisvoimistelijoiden entinen puheenjohtaja Ilse Tefke, joka kertoo seuran alkuvaiheesta ja myöhäisemmistä avainhahmoista. Kävely alkaa tuolloinkin kello 18 Harjun kappelista.

Teksti: Simo Arkko