Rantakylän yhtenäiskoulun rehtori puolustaa purettaviksi ehdotettuja kivikoulun kellaritiloja: "Meillä ei ole yhtään ylimääräistä tilaa"

Rehtori Hanne Lahtisen mielestä sisäilmaongelmista kärsivät kellaritilat tulisi kaikki korjata eikä yhtäkään niistä purkaa. Asiaa pohtii myös kasvatus- ja opetuslautakunta.

Vesa Vuorela

Rantakylän yhtenäiskoulun vaalea kivikoulu näkyy kuvassa taustalla. Arkistokuva.
Rantakylän yhtenäiskoulun vaalea kivikoulu näkyy kuvassa taustalla. Arkistokuva.

Mikkeliläisen Rantakylän yhtenäiskoulun rehtori Hanne Lahtinen vastustaa ehdotusta koulun kellaritilojen osittaisesta purkamisesta.

Hänen mukaansa koulussa on jo ennestään liian vähän tilaa.

— Meillä ei ole yhtään ylimääräistä tilaa. Oppilasmäärä on nyt yli 700, ja ensi syksynä se on vielä suurempi, kun meille tulee isot ykkösluokat ja samaan aikaan pienet kuutosluokat siirtyvät yläkouluun, Lahtinen sanoo.

Rantakylän yhtenäiskoulu on rakennettu 700 oppilaalle.

Tilojen pienentämistä vastustetaan myös Mikkelin kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunnan esityksessä, jota Lahtinen oli mukana laatimassa. Lautakunta käsittelee esitystä kokouksessaan torstaina.

Kosteusvaurioisen kellarin käyttöä jatkettu

Ajatus tilojen purkamisesta on lähtöisin kaupunkiympäristölautakunnasta.

Lautakunta päätti kesäkuussa esittää kaupunginhallitukselle, että yhtenäiskoulun niin sanotun kivikoulun kellari purettaisiin osittain. Teknisen käsityön tilat ja ulkovälinevarasto korjattaisiin, kun taas muut kellaritilat purettaisiin ja poistettaisiin käytöstä.

Meillä ei ole yhtään ylimääräistä tilaa. — Hanne Lahtinen

Osa vuonna 1956 rakennetun kivikoulun käyttäjistä on kokenut kivikoulussa sisäilmaoireita. Keväällä sen kellarikerroksen rakenteissa havaittiin kosteusvaurioita ja mikrobikasvustoa.

Kellaritilojen käyttöä on toistaiseksi jatkettu terveysviranomaisen luvalla. Terveysvalvonnan lausunnossa todetaan, että käyttörajoituksia ei tarvita, mikäli korjaukset tehdään kohtuullisessa ajassa.

Kellarissa esimerkiksi varasto ja siivouskeskus

Kellarissa sijaitsevat teknisen työn tilojen ja ulkovälinevaraston lisäksi teknisen käsityön varasto, sosiaalitilat, siivouskeskus ja käytävä.

Lahtisen mukaan niistä jokainen on tärkeä koulun toiminnalle.

— Jos esimerkiksi käytävätila olisi jostakin syystä pois käytöstä, meillä olisi yksi erillinen saareke koulussamme. Käytävää pitkin kuljetaan päivittäin ruokailuun ja esimerkiksi musiikin-, käsityön- ja kieltenopetukseen.

Lahtisen mielestä kellaritilat tulisikin korjata eikä yhtäkään niistä pitäisi purkaa.

Hänen tietojensa mukaan kellaritilojen läpivientejä on jo tiivistetty. Tiivistyksillä pyritään siihen, että epäpuhtauksia ei pääsisi kulkeutumaan tilasta toiseen.