Peilikirkasta jäätä ja vesilammikoita - puu kulkee riskit huomioiden

Helmikuun liukkaat ovat tuoneet tieliikenteelle viime päivinä runsaasti haasteita.

Autoilija Anssi Paajanen oli keskiviikkona työajossa kapeilla maalaisteillä Savonlinnassa. Puuta haetaan ja viedään UPM:n tehtaiden tarpeisiin.

Helmikuun liukkaat ovat tuoneet tieliikenteelle viime päivinä runsaasti haasteita. Esimerkiksi Savonlinnan seudulla työskentelevät ammattikuljettajat luonnehtivat maanteiden kuntoa paikka paikoin poikkeuksellisen vaaralliseksi.

Sami Pulkkinen Forest Saimaa Oy:stä Punkaharjulta kertoo, että puunkuljetukset ovat sujuneet joten kuten, mutta toteaa samalla, että puunajo on ollut maaseudun sivuteillä välillä riskialtista hommaa. Forest Saimaa vastaa puunajosta UPM:n tehtaille, ja on tässä roolissa UPM:n avainyritys.

— Kuljetuksia ei ole tarvinnut liukkauden takia keskeyttää, mutta ennakkosuunnitelmia on kyllä pitänyt muuttaa, jotta kuljettajien turvallisuus tulee varmasti huomioitua, Pulkkinen kertoo. Ainakin hiekka-autoja hän toivoisi näkevänsä näillä säillä yksityisteillä ehdottomasti enemmän.

Savonlinnalainen autoilija Anssi Paajanen on liikkunut tällä viikolla puunkuljetushommissa esimerkiksi Savonrannan Rönkönvaarassa ja Savonlinnan Moinsalmella.

— Minusta valtion ylläpitämät tiet ovat suhteellisen hyvin hoidettu, mutta yksityistiet ovat sen sijaan heikommalla hoidolla.

Paajanen toivoo tienpitäjien huolehtivan varsinkin risteysalueiden hiekoituksesta jokaiseen ilmansuuntaan.

— Kun ajetaan yksityistieltä maanteiden risteysalueille, niin liikenteen jarruttaessa syntyy ongelmia. Kitka ei vain tahdo millään riittää peilikirkkaalla tienpinnalla näillä meidän ajoneuvopainoilla,hän sanoo.

— Perusohjeet kunniaan näillä säillä. Kaksi tärkeintä niistä ovat alhainen nopeus ja tilanteiden aikainen ennakointi. Ennakointiin jää aikaa, kun vaikeissa oloissa ajetaan turvallisilla nopeuksilla.

Näin ohjeistaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo. Vuoristo sanoo, että nopeuksilla on vaarallisissa ajo-oloissa aivan ratkaiseva vaikutus lopputulokseen.

Osallistu keskusteluun

Länsi-Savo