Kangasniemen tiet ovat vaarallisen liukkaita mystisen öljyvuodon vuoksi — Pelastuslaitos kehottaa varovaisuuteen, mutta ei aio poistaa öljyä

Öljy ja vesisade yhdessä pidentävät autojen jarrutusmatkoja monin paikoin Kangasniemellä.

Henri Väisänen

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.

Kangasniemellä tapahtui maanantaina öljyvuoto, joka on liukastuttanut ajoväyliä laajalla alueella.

Ylipalomies Tapio Kallberg Kangasniemen asemalta varoittaa, että öljy ja vesisade yhdessä pidentävät autojen jarrutusmatkoja monin paikoin, varsinkin risteysalueilla ja kurveissa.

— Yhdestäkin autosta kuulemma lähti perä liirtoon öljyisessä mutkassa. Liikenteessä tulee noudattaa varovaisuutta, Kallberg sanoo.

Liukkainta on Kallbergin mukaan keskustan alueella ja liikenneympyrässä. Yksittäisistä teistä hän mainitsee Otto Mannisen tien, Joutsantien, Salmelantien ja Valtatien 13.

— Etenkin niissä kohdissa liikenteessä, joissa on pienemmät nopeudet, öljy on jäänyt suuremmiksi lammikoiksi, Kallberg kertoo.

Resurssit eivät riitä öljyn poistamiseen

Öljy on tunnistettu hydrauliöljyksi, mutta sen alkuperästä ei ole Kallbergin mukaan mitään tietoa. Hätäkeskus sai soiton tien pinnalla sateenkaaren väreissä näkyvästä öljystä kello 11 jälkeen maanantaina, mutta vuoto on ilmeisesti tapahtunut jo aiemmin aamupäivällä.

Autojen renkaissa öljy on levinnyt pitkälle. Varsinkin raskaan kaluston renkaat ovat levittäneet öljyä tehokkaasti.

Kallberg kertoo, että pelastuslaitos ei aio poistaa öljyä teiltä.

— Meillä ei ole resursseja levittää turvetta kaikille alueille, joihin öljyä on levinnyt, Kallberg sanoo.

Sadesäällä öljy on päässyt Kallbergin mukaan leviämään tavallista tehokkaammin. Sään kuivuminen voisi nopeuttaa öljyn haihtumista.