Pertunmaalla vaaditaan avoimempaa päätöksentekoa – kuntalaisaloite moittii, ettei asiakirjoja löydy verkkosivuilta: ”Kuntamme poikkeaa häpeällisesti lähinaapureista”

Kuntalaisaloitteen on allekirjoittanut 35 pertunmaalaista. Kunnanvaltuusto ottaa tiedotuslinjaan kantaa maanantaina.

Tanja Rihu

Kuntalaisaloite vaatii avointa linjaa, jossa Pertunmaan kunnan päätöksentekoelimet julkaisevat asiakirjat ja liitteet kunnan verkkosivuilla.
Kuntalaisaloite vaatii avointa linjaa, jossa Pertunmaan kunnan päätöksentekoelimet julkaisevat asiakirjat ja liitteet kunnan verkkosivuilla.

Pertunmaallla on puututtu kuntalaisaloitteella päätöksenteon avoimuuteen.
Tuoreessa kuntalaisaloitteessa kunnalta vaaditaan uuden valtuustokauden aluksi entistä avoimempaa tiedotuslinjaa.
Aloitteen on allekirjoittanut 35 pertunmaalaista, joiden joukossa on sekä entisiä että nykyisiä kunnanvaltuutettuja.

Kuntalaisaloitteessa moititaan sitä, että kaikki Pertunmaan päätöksentekoelimet eivät julkaise kunnan verkkosivuilla kokoustensa esityslistoja tai päätettäviin asioihin liittyviä liitteitä, vaikka ne ovat julkisia.
Aloitteen mukaan asiakirjoja puuttuu erityisesti teknisten- ja ympäristöpalveluiden lautakunnalta, joka ei julkaissut verkkosivuilla vuoden aikana yhtään liitettä. Tarkastuslautakunta puolestaan ei aloitteen mukaan ole julkaissut käsittelemiään asioita verkossa lainkaan.
Aloitteessa Pertunmaan toimintaa verrataan naapurikuntiin Mäntyharjuun ja Heinolaan, joissa lautakuntien käsittelemät asiat ovat liitteineen verkkosivuilta luettavissa.
– Kuntamme poikkeaa häpeällisesti muista lähiseudun kunnista, aloitteessa todetaan.

Kunnanjohtaja Juha Torniainen myöntää, että petrattavaa on.
— Linjana on, että kaikki on avointa, mikä ei ole salaista. Asiaa on syytä teroittaa lautakunnille, Torniainen sanoo.
Kunnanhallitus siirsi kokouksessaan aloitteen käsittelyn kunnanvaltuustolle, jolle pertunmaalaisten vetoomus on osoitettu. Valtuusto ottaa aloitteen käsittelyyn ensi maanantaina.