Joukko isoja ammattiliittoja uhkaa käynnistää lakon ensi keskiviikkona – Katso miten lakko vaikuttaisi Mikkelin seudulla

Lakonuhka on vastaus hallituksen suunnittelemaan lakiuudistukseen, jolla helpotettaisiin irtisanomisia alle 20 hengen yrityksissä. Mikkelissä lakko näkyy muun muassa SOLin ja ISS:n palveluissa.

Katja Juurikko

Ammattiliittojen lakko on alkamassa 3. lokakuuta. Arkistokuva. 
Ammattiliittojen lakko on alkamassa 3. lokakuuta. Arkistokuva. 

Ammattiliitot Pam, Pro, Sähköliitto ja Teollisuusliitto uhkaavat aloittaa lakon ensi viikon keskiviikkona. Syynä lakonuhkaan ovat hallituksen aikeet heikentää työntekijöiden irtisanomissuojaa alle 20 hengen yrityksissä.
Lakon on tarkoitus alkaa keskiviikkona 3. lokakuuta kello 00.00 ja päättyä vuorokautta myöhemmin.

Mikkelissä lakko vaikuttaa muun muassa Parla Floorin ja Olavi Räsäsen Amican ravintoloihin ja ISS:n palveluihin, HKScanin Mikkelin tuotantolaitokseen, Exel Compositesin Mäntyharjun tehtaaseen ja seuraaviin osakeyhtiöihin: Ahlstrom Munksjö Glassfibre, Olavi Räsänen, Parla Floor, Mölnlycke Healthcare ja Josadoor.

Työtaisteluiden piirissä on yhteensä kymmeniä tuhansia työntekijöitä.
Teollisuusliiton ja Sähköliiton lakot koskevat 150:tä isoa teollisuusalan työpaikkaa ympäri maata. Työnseisauksen piirissä on noin 22 000 Teollisuusliiton ja noin tuhat Sähköliiton työntekijää.

Lakkoon osallistuu muun muassa telakkayhtiö Mayer Turun, teräsyhtiö Outokummun ja SSAB:n sekä metsäyhtiö UPM:n työntekijöitä.
Sähköliitto käynnistää poliittisen lakon samana ajankohtana myös viidellätoista suurimmalla elintarvikealan teollisuustyöpaikalla yhdessä elintarvikealan työntekijöitä edustavan SEL:n kanssa.

Palvelualan työntekijöitä edustavan Pamin lakko on rajattu koskemaan lähinnä teollisuudessa työskenteleviä kiinteistö- ja siivousalan sekä henkilöstöravintoloiden työntekijöitä. Lakkokohteissa työskentelee noin tuhat työntekijää.
Pron työnseisaus koskee yksittäisiä yhtiöitä ja työpaikkoja.