Juvan kirkonkylä kävi liian hiljaiseksi — Yli 50 vuotta kirkonkylällä toiminut Vihosen maatalouskauppa muuttaa Vehmaan alueelle: "Oman kylän asiakkaat eivät yksinkertaisesti riitä"

Kauppias Petri Vihonen toivoo, että Viitostien varressa liike saa enemmän asiakkaita.

Tanja Rihu

Juvan kylänraittia vuonna 2017.
Juvan kylänraittia vuonna 2017.

Juvalla toimiva Vihosen rauta- ja maatalouskauppa muuttaa. Kauppa siirtyy kirkonkylältä Vehmaan alueelle entisen Hankkija-maatalousliikkeen tiloihin.

Asiasta uutisoi aiemmin Juvan lehti.

Kauppias Petri Vihonen kertoo muuton syyksi esimerkiksi asiakkaiden määrän.

— Kirkonkylällä asiakkaat harvenevat koko ajan. Asiakkaista 99 prosenttia tulee meille autolla, joten sijainnilla ei ole niin hirveästi merkitystä, Vihonen sanoo.

Viitostien varressa sijaitsevassa Vehmaassa voi Vihosen mukaan olla paremmat mahdollisuudet tavoittaa viikonloppumökkiläisiä ja kesäasujia kuin kirkonkylällä.

— Oman kylän asiakkaat eivät yksinkertaisesti riitä, Vihonen sanoo.

Lisäksi hän kuvailee uusia tiloja ja parkkeerausalueita nykyisiä paremmiksi.

Vihosen kaupan kodinkonepuoli sekä ase- ja eräkauppa jäävät nykyisiin tiloihinsa kirkonkylälle kaupan ylempään kerrokseen. Rauta- ja maatalouskaupan entisiin tiloihin kellarikerrokseen etsitään nyt vuokralaista. Kodin käyttötavaroiden myynti puolestaan lakkaa muuton yhteydessä kokonaan.

Olen yrittänyt omalta osaltani pitää kirkonkylää virkeänä. Nyt siirrymme asiakasvirtojen viereen. — Petri Vihonen

Kauppa toimi kirkonkylällä 53 vuotta

Rauta- ja maatalouskauppa muuttaa pääsiäisen jälkeen, ja muuttoa aletaan valmistella jo tällä viikolla. Kirkonkylällä liike ehti toimia 53 vuotta.

Vihonen harmittelee Juvan kirkonkylän palvelujen vähenemistä, mutta samalla toteaa muuton olevan ainoa järkevä ratkaisu kaupan tulevaisuuden kannalta.

— Olen yrittänyt omalta osaltani pitää kirkonkylää virkeänä. Nyt siirrymme asiakasvirtojen viereen, Vihonen sanoo.

Vihosen ja Petri Pajusen omistama kiinteistöyhtiö on omistanut entisen Hankkijan tilan syksystä 2017 lähtien. Hankkija oli tarjonnut tiloja heille ostettavaksi jo vuonna 2015, mutta vasta vuonna 2017 päästiin yksimielisyyteen kaupan ehdoista. Hankkija jäi tiloihin vuokralle vuodeksi, kunnes lopetti toimintansa viime syksynä.