Teatterisavua, vaaramerkin soittoa ja lukuisia hälytysajoneuvoja — Kansainvälinen onnettomuusharjoitus valtaa Mikkelin keskiviikkona, katso hurjat kuvat tiistain ennakkoharjoituksesta

Disperse-harjoitus järjestetään keskiviikkona Mikkelin Hallitustorilla. Pelastusviranomaiset treenasivat sitä varten jo tiistaina.

Silja Viitala

Tiistaina Xamkin hiekkakentällä Mikkelissä harjoiteltiin keskiviikon Disperse-harjoitusta varten. Ella Hänninen näyttelee kuvitteelliselle kaasulle altistunutta uhria.
Tiistaina Xamkin hiekkakentällä Mikkelissä harjoiteltiin keskiviikon Disperse-harjoitusta varten. Ella Hänninen näyttelee kuvitteelliselle kaasulle altistunutta uhria.

Kun kyseessä on kahdeksan EU-maan ja 19 organisaation yhteishanke, asiat vaativat huolellista valmistelua. Niin huolellista, että harjoitusta ennen järjestetään useita pienempiä ennakkoharjoituksia.

Keskiviikkona Mikkelin Hallitustorilla järjestetään Toxi Triage -hankkeen Disperse-niminen harjoitus, jossa viranomaiset harjoittelevat yhteistyötä myrkkykaasuvuodon aiheuttaman suuronnettomuuden varalle. Harjoitus näkyy ja kuuluu Mikkelissä laajasti, ja sen aikana esimerkiksi soitetaan yleistä vaaramerkkiä.

Pääpaino harjoituksessa on laitteiden testaamisella. — Jyri Silmäri

Maanantaina ja tiistaina Etelä-Savon pelastuslaitos, poliisi, Essote ja muut viranomaiset kokoontuivat harjoittelemaan keskiviikkoa varten Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) hiekkakentälle.

Harjoituksessa pakettiauto alkaa puskea ilmaan savua. Uhreja näyttelevät Xamkin ja Etelä-Savon ammattiopiston (Esedu) opiskelijat esittävät altistuvansa savulle, ja paikalle saapuvien pelastusviranomaisten tulee luokitella uhrit ja auttaa heitä.

Silja Viitala

Disperse-harjoituksessa viranomaiset harjoittelevat kuvitteellista tilannetta, jossa suuri joukko ihmisiä altistuu vaaralliselle kaasulle ja heitä yritetään auttaa. Harjoituksessa käytettävä savu on oikeasti vaaratonta.

Silja Viitala

Toxi Triage -hankkeen vetäjä, brittiläinen professori Paul Thomas (vas.) ohjeisti harjoituksen osallistujia tiistaina.

Laitteiden testausta ja treeniä pelastajille

Toxi Triage -hankkeen tavoite on kehittää uusia teknologioita ja toimintatapoja kemiallisten ja radioaktiivisten aineiden sekä biologisten aseiden aiheuttamien suuronnettomuuksien varalle.

— Pääpaino harjoituksessa on laitteiden testaamisella, mutta samalla se on harjoitusta meille viranomaisille, kertoo Etelä-Savon pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Jyri Silmäri.

Uusissa laitteissa olikin Silmärin mukaan totuttelemista.

— Kun saatiin uutta teknologiaa taskuihin, ihmiset eivät meinanneet muistaa, mitä oli etukäteen sovittu ja missä piti olla. Siinä oli kehittämistä, mutta muuten harjoitus sujui hyvin, Silmäri kommentoi maanantain harjoitusta.

Keskiviikon virallinen harjoitus ei Silmäriä jännitä.

— Eniten jännitti viikkoa aiemmin, kun oli paljon palloja ilmassa kerralla.

Silja Viitala

Pelastuslaitos käy savua tupruttavan pakettiauton kimppuun vesisuihkulla.

Silja Viitala

Savulle altistuneita uhreja näyttelevät harjoituksessa pääosin Xamkin ja Esedun opiskelijat.

Harjoitus näkyy ja kuuluu Mikkelissä

Harjoitus alkaa keskiviikkona kello 12 ja kestää muutaman tunnin.

Hallitustori ja sitä ympäröiviä tiealueita suljetaan muulta toiminnalta koko päiväksi, ja Maaherrankatu suljetaan liikenteeltä välillä Raatihuoneenkatu–Savilahdenkatu. Myös torin puoleinen kevyen liikenteen väylä Porrassalmenkadulla välillä Raatihuoneenkatu–Hallituskatu suljetaan.

Mikkelin keskussairaalaan pääsee kulkemaan vain pääovesta kello 12–16.30 välillä. Sairaalalla kuullaan harjoitukseen liittyviä kuulutuksia, ja paikalla saattaa olla tavallista enemmän väkeä.

Mobiililaitteiden 112 Suomi -sovellusta testataan lähettämällä varoitusviesti niihin matkapuhelimiin, joissa on sovelluksen viimeisin päivitys ja jotka sijaitsevat 20 kilometrin säteellä Mikkelin keskustasta.

Yleisö voi seurata harjoitusta Hallituskadulta, jonne sijoitetaan tapahtumia esittävä näyttöruutu.

Harjoitus tai siihen liittyvä vaaramerkki eivät vaadi toimenpiteitä harjoituksen ulkopuolisilta ihmisiltä. Harjoituksessa käytettävä savu on vaaratonta.

Silja Viitala

Savun uhrien näyttelijöillä on kaulassaan laput, jotka kertovat kyseisen uhrin kuvitteellisesta terveydentilasta. Pelastushenkilöstö järjestää kullekin uhrille hoitoa sen mukaan, millaisia oireita tällä kuvaillaan olevan.

Silja Viitala

Harjoitukseen osallistuu myös puolustusvoimien edustajia.

Silja Viitala

Pelastajien ensimmäisiin tehtäviin turmapaikalla kuuluu uhrien luokittelu: ketkä tarvitsevat kiireisimmin hoitoa ja ketkä voivat odottaa? Disperse-harjoituksessa pelastajat tekevät tätä harkintaa esimerkiksi sen perusteella, kävelevätkö uhrien näyttelijät vai makaavatko nämä maassa tuskaista esittäen. Uhrien esittäjät näyttelevät saamiensa ohjeiden mukaan.

Silja Viitala

Pelastajat vaihtavat varusteet ja vetävät ylleen muoviset suojapuvut voidakseen pestä uhreista myrkyn pois.

Silja Viitala

"Miten voitte", kyselee pelastaja uhrien näyttelijöiltä. Kun uhrit vastaavat voivansa hyvin, pelastaja kertoo siirtyvänsä tarkistamaan huonokuntoisempien tilaa.

Silja Viitala

Tiistain harjoituksessa Xamkin hiekkakentälle pystytettiin useita telttoja, joissa kuvitellun kaasuvuodon uhreja pestiin haitallisista aineista.

Silja Viitala

Pelastajat ohjeistivat Esedun opiskelijan Linnea Koposen peseytymään kuvitteelliselle kaasulle altistumisen jäljiltä.

Silja Viitala

Tärkeä osa harjoitusta on viranomaisten kommunikaatio ja tulevien toimenpiteiden suunnittelu.

Silja Viitala

Pelastajat kantavat tajutonta uhria paareilla pesuteltalle.

Silja Viitala

Pelastushenkilökunta pesee uhrin näyttelijää. Näyttelijöille kerrottiin harjoituksen sisällöstä etukäteen, ja heiltä pyydettiin suostumus esimerkiksi vaatteiden vähentämiseen ja valokuvaamiseen.

Silja Viitala

Keskiviikon Disperse-harjoitus on Suomen mittakaavassa harvinaisen suuri: pelastajilla on vastuullaan noin 120 "uhria". Ella Hänninen näyttelee yhtä uhreista.