Puumala-lehti: Hurissalo-talon riidat saivat uuden uhrin — kunta ei saa enää kunnostaa latua

Kiinteistön jakaminen riitaisten omistajien kesken toi yllättävän seurauksen paikallisille hiihtäjille.

Mikko Kontti

Hurissalo-talo on entinen kyläkoulu, jossa järjestetään esimerkiksi Puumalan kansalaisopiston kursseja.
Hurissalo-talo on entinen kyläkoulu, jossa järjestetään esimerkiksi Puumalan kansalaisopiston kursseja.

Puumalan Hurissalo-talon omistajien kiistat vaikeuttavat nyt myös hiihtäjien elämää.

Hurissalon urheilukentän lähellä kulkevan ladun kunnossapito lopetetaan noin 10 metrin matkalta. Taustalla ovat Hurissalo-talon osituksen jälkimainingit.

Asiasta kertoi keskiviikkona Puumala-lehti.

Tähän asti latua ovat ylläpitäneet koneellisesti kunta ja Hurissalon asukkaat. Lain mukaan moottoriajoneuvolla saa ajaa toisen maalla vain maanomistajan luvalla.

Ladulla saa edelleen hiihtää, sillä metsässä hiihtäminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin. Kunnossapidolta kielletty osuus on osa valaistua latua.

Taustalla kiinteistön jako

Uusi kielto juontaa juurensa Hurissalo-talon omistajien pitkäaikaisiin erimielisyyksiin talon omistukseen ja päätöksentekoon liittyen.

Maanmittauskonttori yritti vastikään laittaa riidat poikki jakamalla kiinteistön sen omistajien kesken. Hurissalon kyläyhdistys ja Hurissalon kesäteatteri saivat vanhan koulurakennuksen ja teatterirakennukset, ja pieni yksityishenkilöiden joukko puolestaan tenniskentän, maata tontin reunamilta ja pienen rahallisen korvauksen.

Yhteismaan poikki kulki latu. Yksi osakkaista kielsi ladun kunnossapidon.

Puumala-lehden mukaan kunta ei aio tehdä enää tänä keväänä uutta latua vanhan tilalle. Ensi talvena latu vedetään todennäköisesti kielletyn maa-alueen ulkopuolelle.

Uudeksi nimeksi Hurissalon kylätalo

Lehti kertoo myös, että Hurissalon kyläyhdistys päätti vuosikokouksessaan yksimielisesti muuttaa Hurissalo-talon nimeä. Jatkossa talo kulkee nimellä Hurissalon kylätalo.

Nimenvaihtoa ehdotettiin jo maaliskuun alussa järjestetyssä kylätalon tulevaisuusseminaarissa. Uuden nimen esitettiin kuvaavan talon uutta alkua omistajuusjärjestelyjen jälkeen.

Juttua korjattu 29.3. kello 15.25 ja 16.01.