Suurin yksittäinen hyvinvointiimme vaikuttanut tekijä on näyttöpääte, sanoo mikkeliläinen Anssi Kirvesniemi — Fysioterapeutti neuvoo nousemaan ylös kolme kertaa tunnissa

Lisääntynyt ymmärrys kehon toiminnasta on kehittänyt Anssi Kirvesniemen työtä: "Viimeisen kolmen vuoden aikana olen saanut kymmenen kertaa enemmän tuloksia kuin edeltävänä 20 vuotena."

Taru Hokkanen

Anssi Kirvesniemen hoidettavana olleen Marjaana Viitasen mukaan ensimmäinen käsittely aiheutti selkeän muutoksen. "Askel tuntui jo seuraavana päivänä kevyemmältä", Viitanen kertoo.
Anssi Kirvesniemen hoidettavana olleen Marjaana Viitasen mukaan ensimmäinen käsittely aiheutti selkeän muutoksen. "Askel tuntui jo seuraavana päivänä kevyemmältä", Viitanen kertoo.

Fysioterapeuttina jo 30-vuotisen uran tehnyt Anssi Kirvesniemi, mikä työssäsi on tärkeintä?

— Vuorovaikutus ja että ihminen tulee kuulluksi. Näiden asioiden avulla pyrin työssäni löytämään ratkaisut ongelmiin. Tärkeintä on selvittää, mikä vaivojen taustalla on. Sitten voidaan alkaa suunnittelemaan hoitotoimenpiteitä.

Yhä useampi hakeutuu fysioterapiaan työn yksipuolisuudesta aiheutuvien lihaskireyksien takia.

Onko jokin ihmiskehossa muuttunut merkittävästi?

— Suurin yksittäinen hyvinvointiimme vaikuttanut tekijä on näyttöpääte. Tietotekniikan kehitys on muuttanut työn kuormitusta niin nopeasti uuteen suuntaan, että ihmisen evoluutio ei vielä ole siihen valmis. En tarkoita, että pitäisi palata maatalousyhteiskuntaan, mutta staattisista asennoista aiheutuviin ongelmiin tulisi etsiä ratkaisuja. Yhä useampi hakeutuu fysioterapiaan työn yksipuolisuudesta aiheutuvien lihaskireyksien takia.

Millä keinolla kehonhuoltoa voisi parantaa?

— Pitäisi vähintään kolme kertaa tunnissa katkaista työrupeama. Kun nousee seisomaan edes 20 sekunniksi, syvälihaksisto sekä selän että vatsan puolelta aktivoituu. Sitten asento pysyy ryhdikkäämpänä seuraavat 20 minuuttia. Mitä tiheämpään näin tekee, sitä parempi.

Viisitoista vuotta sitten kukaan ei pystynyt auttamaan näillä menetelmillä.

Miten fysioterapia on kehittynyt urasi aikana?

— Mielestäni keskeisintä on lisääntynyt ymmärrys faskioiden eli peitinkalvojen merkityksestä kehomme toimintaan. Olen miettinyt, mitä oikein tein ensimmäiset 20 vuotta urastani, vaikka toiminkin silloin parhaan tietämyksen mukaan. Voin sanoa, että viimeisen kolmen vuoden aikana olen saanut kymmenen kertaa enemmän tuloksia kuin edeltävänä 20 vuotena. Tosin 15 vuotta sitten kukaan ei pystynyt auttamaan näillä menetelmillä.

Hoidossa keskitytään siis kokonaisuuteen, eikä yksittäisiin kohtiin.

Mikä on peitinkalvo ja miten sitä hoidetaan?

— Se on sidekudoksinen rakenne, joka kulkee spiraalimaisesti ihmisen ympäri yhdistäen kehon rakenteita toisiinsa. Faskia on kaikkien sisäelinten, lihasten ja hermojen ympärillä, joten se vaikuttaa ihan kaikkeen. Hoidossa MyFascia-terapeutti muodostaa osista kokonaisuuden ja auttaa ihmistä ymmärtämään ne osa-alueet, joissa tukea tarvitaan. Hoidossa keskitytään siis kokonaisuuteen, eikä yksittäisiin kohtiin. Kehoa hoidetaan käsillä, myofaskiaalisilla tekniikoilla. Apu voi löytyä yksilöllisistä asioista, vaikka hoidon perustoimenpiteet olisivat samanlaisia.

Mikä työssäsi on parasta?

— Suurimmat onnistumisen tunteet syntyvät huomatessani, että hoito auttaa ja asiakas on tyytyväinen. Se myös motivoi opiskelemaan lisää, jotta voi auttaa enemmän.