Hevonen on potkaissut Ilkka Keroa lukemattomia kertoja — Kengityssepän työ on pysynyt samanlaisena satoja vuosia

Se palkitsee, kun saa ravihevosen juoksemaan tai ratsuhevosen liikkumaan paremmin, kertoo mikkeliläinen kengitysseppä Ilkka Kero.

Kari Toiviainen

Kaikki kaviot ovat erilaisia, tietää kengitysseppä Ilkka Kero.
Kaikki kaviot ovat erilaisia, tietää kengitysseppä Ilkka Kero.

Kengitysseppä Ilkka Kero Mikkelistä, miten sinusta tuli kengittäjä?
— Käden työt ovat aina kiinnostaneet ja 90-luvun alussa maatilan sivuelinkeinona aloin tehdä kengityshommia. Kengitysseppä minusta tuli vasta, kun 1999 suoritin kengityssepän 2-vuotisen ammattitutkinnon. Se oli Suomen ensimmäinen kengityssepän ammattitutkinto. Meitä valmistui yhdeksän.

Kuinka paljon kengitysseppiä on?
— Ammattitutkinnon suorittaneita on nykyään vähän yli 100, mutta kaikki eivät enää tee kengityssepän töitä.

Tuleeko hevonen sinulle kengitettäviksi vai menetkö talille?
— Työn sisältö on säilynyt satoja vuosia samanlaisena. Yleensä hevosen omistaja pyytää kengittäjän paikalle. Hevostalleilla pyrin kengittämään samalla kertaa useamman hevosen. Toinen mahdollisuus on tuoda hevonen sepän pajalle kengän sovitukseen. Kun hevonen ensimmäisen kerran kengitetään, samalla sovitaan seuraava kengitysaika.

Minkä ikäisenä hevonen saa ensimmäiset kenkänsä?
— Kun varsa syntyy, kaviohoito alkaa jo muutaman viikon ikäisenä. Ravihevoset kengitetään 1,5 – 2 vuoden iässä ja ratsuhevoset 3 – 4-vuotiaina.

Kauanko kenkä kestää?
— Hevosia on erilaisissa käyttötarkoituksissa. Sen takia kengätkin ovat erilaisia. Kesäaikana hevosen kengän kulutus on kova. Ravihevosen keveät kengät eivät kesän treenikaudella kestä kuin 2 – 3 viikkoa. Kilpailuun voidaan vaihtaa hevoselle erilaiset kengät ja ottaa ne kokonaan pois. Ratsu- ja harrastehevosen kengitysväli on 5 – 8 viikkoa vähän raskaamman ja tukevamman kengän takia.

Onko hevosella talvikengät?
— Talvella kenkään laitetaan hokit eli nastat, että hevonen pysyy pystyssä. Pelkällä rautakengällä se ei pääse talviliukkaalla mihinkään. Kilpahevosella voi olla kymmenen hokkia yhdessä kengässä. Harrastehevosella niitä on kaksi tai neljä.

Onko hevonen koskaan potkaissut kengittäjää?
— Lukemattomia kertoja! Kengitettäessä ollaan hyvin lähellä hevosta. Jos hevonen potkaisee, se ikään kuin linkoaa kengittäjän pois. Jos seisot metrin päässä, sitten voi käydä jo huonommin.

Mikä kengityssepän työssä palkitsee?
— Jokainen hevonen on erilainen ja kaikki kaviot ovat erilaisia. Työssä oppii lukemaan hevosta ja näkemään, miten kaviot on vuoltava. Se palkitsee, kun saa ravihevosen juoksemaan tai ratsuhevosen liikkumaan paremmin, ja tietenkin se, kun hoitaa sairaan kavion terveeksi.

Tekijät-sarjassa jututamme mikkeliläisiä ihmisiä työnsä äärellä. Tämä juttu on ilmestynyt Keskiviikko-liitteessä 19.9.

Uusimmat uutiset