Kuljettaja ajoi 190 kilometrin tuntinopeutta kahdeksankympin alueella Mikkelissä "hetken mielijohteesta" — Sakkotuomioon vaikuttivat hyvä sää ja kuskin ikä

Kuski tuomittiin päiväsakkoihin törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Itä-Suomen hovioikeus piti Etelä-Savon käräjäoikeuden antaman sakkotuomion ennallaan.
Itä-Suomen hovioikeus piti Etelä-Savon käräjäoikeuden antaman sakkotuomion ennallaan.

Suurta ylinopeutta Mikkelissä ajanut mies tuomittiin sakkoihin Etelä-Savon käräjäoikeudessa.

Vuonna 2000 syntynyt mies ajoi syyskuussa henkilöautolla 190 kilometrin tuntinopeutta alueella, jossa suurin sallittu ajonopeus on 80 kilometriä tunnissa. Ylinopeutta oli siis peräti 110 kilometriä tunnissa.

Syytetty kertoi, että hänelle oli tullut hetken mielijohteesta mieleen kokeilla, kuinka kovaa hänen autonsa kulkee. Hänen mukaansa tiellä ei näkynyt muuta liikennettä.

Oikeudessa esitettyjen todisteiden mukaan syytettyä vastaan tuli kaksi ajoneuvoa noin 500 metrin matkalla, jonka hän ajoi ylinopeutta.

Tie oli kuiva ja sää puolipilvinen

Käräjäoikeus totesi, että syytetyn ajama vauhti oli omiaan aiheuttamaan vakavaa vaaraa toisten hengelle tai terveydelle. Lyhyeksi jäänyt ylinopeutta ajettu matka ja hyvät olosuhteet eivät käräjäoikeuden mukaan poistaneet vakavan vaaran mahdollisuutta.

Oikeus kuitenkin totesi, että tie oli ajohetkellä kuiva, sää oli puolipilvinen ja ajo-olosuhteet olivat hyvät. Rangaistuslajia päättäessään oikeus otti huomioon, että ajoon ei liittynyt konkreettista vaaratilannetta.

”Kun tähän arviointiin lisätään [syytetyn] teon aikainen ikä, 18 vuotta, käräjäoikeus katsoo oikeudenmukaiseksi seuraukseksi sakkorangaistuksen”, tuomion perusteluissa kirjoitetaan.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta 110 päiväsakkoon, josta tulee hänen tuloillaan maksettavaksi 660 euroa.

Syyttäjä valitti hoviin

Syyttäjä ei ollut tyytyväinen tuomioon, vaan valitti siitä hovioikeuteen.

Hän vaati rangaistuksen koventamista ehdolliseksi vankeusrangaistukseksi ja perusteli asiaa muun muassa teon tahallisuudella.

Itä-Suomen hovioikeus päätti kuitenkin pitää tuomion ennallaan. Se perusteli päätöstään ajo-olosuhteilla, ajomatkan lyhyydellä sekä tuomitun nuorella iällä ja ensikertalaisuudella.