Tietokeskus Muisti saa 1,4 miljoonan avustuksen — Maanpuolustuksen kannatussäätiö myönsi keskeisen rahoituksen Mikkelin hankkeelle

Mikkelin kaupunki on tyytyväinen säätiön päätökseen. Tietokeskus odottaa vielä valtion lisäbudjetin avustuspäätöstä, mutta Muistilla alkaa olla riittävä peruspääoman rahoitus koossa.

Jaakko Avikainen

Sodan ja rauhan tietokeskus Muisti on suunniteltu sijoitettavaksi Mikkelin keskustaan Päämajatalolle. Rakennuksessa toimii nyt Päämajamuseo.
Sodan ja rauhan tietokeskus Muisti on suunniteltu sijoitettavaksi Mikkelin keskustaan Päämajatalolle. Rakennuksessa toimii nyt Päämajamuseo.

Maanpuolustuksen kannatussäätiö on myöntänyt Mikkelin kaupungille 1,4 miljoonan euron apurahan Sodan ja rauhan keskus Muistin rahoitukseen.


Säätiö ja kaupunki tiedottivat avustuksesta keskiviikkona iltapäivällä.
Tietokeskushanke on pitänyt kannatussäätiön rahoitusta olennaisena Muistin perustamiseksi. Rahoituksen hakija on Mikkelin kaupunki.
— Maanpuolustuksen kannatussäätiön myöntämä tuki on aivan keskeinen Muistin toteutumisen kannalta suunnitellusti. Hakemus on ollut vireillä keväästä 2017 lähtien ja tänään asiasta saatiin lopullinen vahvistus, sanoo Muistin ohjausryhmän puheenjohtaja, Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen.

Maanpuolustuksen kannatussäätiö piti rahoituskokouksen vapun jälkeen.
Säätiö oli kahdesti aiemmin jättänyt asian pöydälle jatkoselvityksiä varten. Alkuperäisen suunnitelman mukaan rahoituspäätöstä odoteltiin jo viime vuoden kesällä.


Säätiö halusi kuitenkin lisäselvityksiä. Tämän vuoden puolella sotahistoriallisten museoiden asetelmia tutki selvitysmiehenä Kari Takanen. Hänen katsotaan puoltaneen Muistia hankkeena.
Maanpuolustuksen kannatussäätiö on toiminut vuodesta 1953 lähtien maanpuolustuksen hyväksi.


Säätiö myöntää vuosittain avustuksia toimintaan ja määräaikaisiin hankkeisiin, jotka edistävät säätiön tavoitteiden toteutumista. Säätiön puheenjohtajana toimii puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.).

Säätiön rahoituskysymys on ollut keskeinen koko hankkeen kannalta.
Kaupungin ja EU:n aluekehitysrahoituksen tuella tehty Muistin hankesuunnitelma laski, että tietokeskuksen peruspääomaksi on saatava kokoon noin kolme miljoonaa euroa.
Puolet tästä nyt koossa, sillä eduskunta myönsi viime vuoden lopulla niin sanottua joululahjarahaa 0,3 miljoonaa euroa.

Muisti odottaa vielä uutta valtionrahoituspäätöstä. Kuluvan vuoden lisäbudjetissa on opetus- ja kulttuuriministeriön momentilla 0,6 miljoonan euron avustus.
Ennakkoarvioiden mukaan raha on myös menossa läpi, sillä se on hallituksen esitys.

Mikkelin kaupunki on omalta osaltaan varautunut Muistin rahoitukseen. Tukea on tulossa myös yksityiseltä sektorilta, lähinnä yrityksiltä.


Kun kaupungin ja yksityinen raha lasketaan yhteen, Muistilla on valmiina rahoitusta 2,8 miljoonan euron edestä edellyttäen, että lisäbudjetti hyväksytään hallituksen esittämässä muodossa.
Koko rahoituspaketti tietää sitä, että tietokeskus Muisti on lähtemässä liikkeelle. Kaupungin puolelta asia edellyttää vielä erillispäätöksiä.


Tietokeskus Muisti on määrä sijoittaa Päämajatalon tiloihin.