Ensi-iltaelokuvat kertovat nyrkkeilystä ja Viirun ja Pesosen pesäerosta — katso kriitikon arviot elokuvista

Ensi-iltaviikonlopun arvosana on kolme tähteä.

Barry Wetcher

Adonis Creedin (Michael B. Jordan) uusi ottelu liitty hänen isänsä kuolemaan. Valmentaja Rocky (Sylvester Stallone) pelkää suojattinsa kokevan isänsä kohtalon kehässä.
Adonis Creedin (Michael B. Jordan) uusi ottelu liitty hänen isänsä kuolemaan. Valmentaja Rocky (Sylvester Stallone) pelkää suojattinsa kokevan isänsä kohtalon kehässä.

Creed II: Tunteellista mätkintää

Ohjaus: Stephen Caple Jr. Käsikirjoitus: Cheo Hodari Coker, Ryan Coogler, Sylvester Stallone.

Rooleissa: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone, Tessa Thompson, Florian Munteanu, Dolph Lundgren.

Kesto: 130 min. K-16.

42-vuotias Rocky-elokuvasarja keksi kolme vuotta takaperin, kuinka raikastaa Sylvester Stallonen ajelehtiman jääneen nyrkkeilyelokuvan konsepti. Michael B. Jordanin kautta saatiin uusi sukupolvi, ja Stallone pääsi keräämään niin harvoin kokemaansa arvostusta näyttelijänä syventyen ikääntyneeseen roolihahmoonsa.

Jatko-osa oli ilmiselvä juttu. Konsepti on yhä samaan aikaan nykyaikaa ymmärtävä ja melko vakavahenkinen, mutta saa paljon kontekstia vuosikymmenien takaisista elokuvista.

Siinä missä Creed käytti hyväkseen ensimmäistä Rocky-elokuvaa, ottaa jatko-osa mallikseen elokuvasarjan hullunkurisimman jatko-osan eli Rocky IV. Kylmän sodan jännitteen nyrkkeilykehään viskannut pullisteleva melodraama muistetaan varsinkin harjoittelumontaaseistaan.

Jännitettä luodaan roimasti liittämällä Creed II:n juoneen Rocky IV:n tapahtumat. Adoniksen (Jordan) isän ja Rockyn (Stallone) parhaan ystävän Apollon kehässä surmanneen Ivan Dragon (Dolph Lundgren) poika Drago (Florian Munteanu) on Adoniksen uusi mestaruushaastaja.

Rocky ja Adoniksen kanssa perhettä perustava Bianca (Tessa Thompson) anovat, ettei nyrkkeilijä lähtisi kostonretkelle.

Mehukkaiden harjoittelu- ja nyrkkeilykohtauksien lomassa avaudutaan ja purraan huulta kyynel silmäkulmassa.

Elokuva jää harhailemaan johonkin realismia tavoittelevan urheiludraaman ja ylidramaattisen turhanpäiväisyyden välimaastoon.

Jordan, Thompson ja Stallone pelaavat yhä mainiosti yhteen. Harmillisesti Stallonen ja Lundgrenin jälleenkohtaamisesta puuttuu täysin niin kovasti odotetut kipinät.

KOLME TÄHTEÄ

Hyvää: Lopun nyrkkeilyottelu. Hyviä roolisuorituksia pääkolmikolta.

Huonoa: Hutera käsikirjoitus. Hyväksikäyttää Rocky-elokuvien nostalgiaa turhan ilmiselvästi

Erityistä: Edellisen elokuvan ja Black Pantherin ohjannut Ryan Coogler ja Luke Cage -sarjan vastaava tuottaja Cheo Hodari Coker viimeistelivät Stallonen käsikirjoituksen.

Viiru ja Pesonen – Viiru muuttaa: Kotoa muuttamisen ilot ja surut

Firsteight

Viiru-kissa on kasvamassa isoksi ja kaipaa itsenäisyyttä. Myös omaa tilaa kaipaava Pesonen keksii rakentaa Viirulle oman pikku mökkinsä.
Viiru-kissa on kasvamassa isoksi ja kaipaa itsenäisyyttä. Myös omaa tilaa kaipaava Pesonen keksii rakentaa Viirulle oman pikku mökkinsä.

Ohjaus: Ali Samadi Ahadi. Käsikirjoitus: Thomas Springer perustuen Sven Nordqvistin kirjaan.

Suomenkielisissä äänirooleissa: Jukka Voutilainen, Johanna Viksten, Jarmo Koski, Inkeri Wallenius, Katja Aakkula.

Kesto: 82. Sallittu.

Ruotsalaisen kirjailija Sven Nordqvistin luomat Viiru ja Pesonen ovat aiemmin muun muassa seikkailleet ruotsalaisissa animaatioissa. Ilmeisesti hahmot nauttivat suurta suosiota myös Saksassa. Kaksi edellistä näytelmäelokuvaa Viiru ja Pesonen: Pikkukepposia ja suurta ystävyyttä, Viiru ja Pesonen — paras joulu ikinä sekä uusin ovat sieltä peräisin.

Tekijäporukka on pysynyt paljolti samana, joten edellisistä elokuvista tykännyt pikkukansa varmasti nauttii myös uusimmasta. Tarina perustuu viimeiseen Viiru ja Pesonen -kirjaan.

Viiru-kissa on hyperaktiivinen ja aiheuttaa rauhaa kaipaavalle Pesoselle harmaita partakarvoja. Isäntä keksii rakentaa Viirulle pihamaalle oman kivan mökkinsä. Täten kissalle aukeaa täysin uusi itsenäisyyden maailma. Tämä ajaa aiemmin niin tiiviisti yhdessä eläneen kaksikon välille kiilaa.

Onneksi yhdessä hupailu voittaa aina itsenäisyyden.

Tarina käsittelee kasvamista ja kaipuuta vanhempien sääntöjen alta pakoon. Elokuva pysyttelee tahallaan hyvin kaukana mistään realismista. Kaikki tapahtuu lähinnä muutamissa lavasteissa.

Vitsit ja toiminta ovat hyvin kesyjä, joten elokuva on turvallinen myös hyvin pienille katsojille, jotka varmasti tykkäävät eniten energisen kissan ja omalaatuisen vaarin kommelluksista.

Isommille lapsille kaikki voi olla liiankin lällyä.

KOLME TÄHTEÄ

Hyvää: Herttaisen maalaisromanttinen miljöö. Sopii ihan pienille.

Huonoa: Sisältää jonkin verran tarinan ympärille topattua höttöä.

Erityistä: Kahdeksas kokopitkä Viiru ja Pesonen -elokuva.

lissa.