Mikkeliläiset professorit mukana kehittämässä kestäviä pakkausratkaisuja — Tavoitteena vähentää muovijätteen määrää

Suomen Akatemian rahoittama hanke saa rahoitusta yhteensä lähes kuusi miljoonaa euroa. Lappeenrannan teknillisen yliopiston Mikkelin alueyksikkö on hankkeessa mukana.

Soila Puurtinen

Hankkeen tavoitteena on vähentää muovista pakkausjätettä.
Hankkeen tavoitteena on vähentää muovista pakkausjätettä.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston Mikkelin alueyksikkö on mukana hankkeessa, jossa etsitään innovatiivisia ja kestäviä pakkauspalveluratkaisuja. Asiasta tiedottaa yliopiston tutkimuskonsortio. 

Hanketta varten on muodostettu Uudet pakkausratkaisut ihmisen, maapallon ja liiketoiminnan hyväksi -konsortio. Yhteenliittymään kuuluu LUT:n lisäksi Teknologian tutkimuskeskus VTT, Luonnonvarakeskus ja Åbo Akademi. LUT:n Mikkelin alueyksiköstä mukana ovat professorit Henri Hakala ja Mikko Pynnönen

Kehitystyön keskiössä ovat uudet biopohjaiset materiaalit, kierrätysmateriaalit ja niiden kokonaiskestävyyden osoittaminen. Näin pyritään vähentämään pakkauksista syntyvää muovijätettä. Hankkeen toinen tavoite on vähentää elintarvikkeiden kuljetuksen aikaista pilaantumista.

Euroopassa syntyy vuosittain yli 25 miljoonaa tonnia muovijätettä, josta noin 60 prosenttia on pakkauksia. 

Suomen akatemia on myöntänyt rahoituksen konsortiolle kahdessa jaksossa. Kolmelle ensimmäiselle vuodelle budjetti on noin 3,9 miljoonaa euroa. Ideoiden arvioinnin jälkeen kahdelle jatkovuodelle rahoitusta tulee noin 2 miljoonaa euroa. 

Hanke on yksi neljästä konsortiosta, jotka toimivat Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) Kestävän kasvun avaimet -ohjelmassa.

— Nämä neljä hanketta kattavat monipuolisesti ohjelman tavoitteita ja luovat tietoperustan, joka tukee niin julkisia kuin yksityisiä ratkaisuja kestävän kasvun aikaansaamiseksi, STN:n puheenjohtaja Per Mickwitz toteaa tiedotteessa.