Mikkelin sivistysjohtaja Virpi Siekkinen: Kirjastojen puolesta lakkoilu ei kuulu viranhaltijoiden oikeuksiin — Työrauhavelvollisuus estää Mikkelin opettajia lakkoilemasta

Siekkinen toteaa, että virkarooli tuo mukanaan vastuuta.

Taru Hokkanen

Kalevankankaan kirjasto on yksi kirjastoista, joiden lakkautusta Mikkelin kaupunki suunnittelee.
Kalevankankaan kirjasto on yksi kirjastoista, joiden lakkautusta Mikkelin kaupunki suunnittelee.

Mikkelin kaupungin viranhaltijoilla on oikeus osallistua työehtotaisteluihin, jotka koskevat työehtosopimukseen liittyviä asioita. Kirjastojen puolesta lakkoilu ei kuulu tähän kategoriaan.

Näin kertoo Mikkelin kaupungin sivistysjohtaja Virpi Siekkinen.

— Viranhaltijoilla on pysyvä työrauhavelvollisuus, ja he saavat osallistua vain sellaisiin työtaisteluihin, jotka koskevat työehtosopimuksen varaisia asioita, Siekkinen sanoo.

Siekkinen toteaa, että virkamiesten tulee muistaa virkaroolin myötä tulevat vastuut ja velvollisuudet.

Keskiviikon viesti oli muistutus

Viranhaltijoiden lakkoiluoikeus nousi esille, kun Rantakylän, Kalevankankaan, Lähemäen ja Otavan koulut suunnittelivat oppilaiden ja henkilökunnan ulosmarssia tiistaille 15. lokakuuta. Ulosmarsseilla haluttiin puolustaa lakkautettaviksi aiottuja kirjastoja.

Keskiviikkona kaupunki lähetti kouluille viestin, jossa todettiin, että opettajat eivät kaupungin viranhaltijoina voi osallistua poliittisiin lakkoihin. Tämän jälkeen ulosmarssit peruttiin.

— Itse kuulin suunnitelluista ulosmarsseista radion uutislähetyksessä keskiviikkoaamuna. Kysäisin perusopetuksesta vastaavalta tulosaluejohtajalta, onko meillä tarvetta muistuttaa kouluja siitä, miten kaupungin virkamiesten tulee työajalla tällaisissa tapauksissa toimia, Siekkinen sanoo.

Kirjeen kouluille laati kasvatus- ja opetusjohtaja Seija Manninen.