Karhu ajoi takaa koulupoikia Mikkelissä — Poliisi lopetti karhun etsimisen, Raviradantien seudulla saa taas liikkua vapaasti

Karhua ei löydetty tuntikausia kestäneissä etsinnöissä.

Vesa Vuorela

Karhun jälkiä oli tiellä noin kymmenen metrin matkalla. Paikalla Raviradantiellä oli tiistaina iltapäivällä ylikonstaapeli Toni Reinikainen Itä-Suomen poliisista.
Karhun jälkiä oli tiellä noin kymmenen metrin matkalla. Paikalla Raviradantiellä oli tiistaina iltapäivällä ylikonstaapeli Toni Reinikainen Itä-Suomen poliisista.

Poliisi on lopettanut Mikkelin Raviradantiellä tiistaina havaitun karhun etsimisen.

— Kalevankankaan urheilu- ja liikunta-alueet on harottu koirilla ja miehillä, ja sillä alueella karhua ei ole, kertoi Itä-Suomen poliisin ylikonstaapeli Toni Reinikainen tiistaina noin kello 19.20.

Iltapäivällä poliisi pyysi välttämään tarpeetonta liikkumista Raviradantiellä, raviradalla sekä Siekkilän alueella. Nyt alueella saa jälleen liikkua normaalisti.

Vesa Vuorela

Poliisi oli varautunut antamaan karhun poistamispäätöksen, jos se olisi liikkunut taajamassa.
Poliisi oli varautunut antamaan karhun poistamispäätöksen, jos se olisi liikkunut taajamassa.

Kalevankankaan koulun rehtori Janne Syrjäläinen kertoi tiistai-iltana, että koulunkäyntiä jatketaan keskiviikkona normaalisti.

— Sain poliisilta varmistuksen, että oppilaiden on turvallista tulla kouluun aamulla. Laitoin koteihin tiedotteen, että kouluun voi tulla huoletta, Syrjäläinen sanoo.

Koululaiset pakenivat polkupyörillä

Iltapäivällä kaksi Kalevankankaan koulun oppilasta kohtasi karhun kotimatkallaan koulupäivän jälkeen.

Karhu oli lähtenyt seuraamaan heitä Raviradantiellä noin kello 13.55 aikaan. Pojat olivat liikkeellä polkupyörillä ja joutuivat toisen pojan äidin mukaan polkemaan pakoon kovaa vauhtia, kun karhu lähti jahtaamaan heitä.

Poliisin havaintojen mukaan karhun jälkiä oli tiellä noin kymmenen metrin matkalla ja karhu oli poistunut raviradan suuntaan. Poliisit tutkivat jälkiä Kalevankankaan koulun ja Kalevankankaantien välisellä alueella.

Etsinnät kestivät useita tunteja ja päättyivät noin seitsemän jälkeen illalla.

Havainto myös frisbeegolf-radalla

Karhua etsittiin koirien avulla. Alueella liikkumista pyydettiin välttämään siksi, että koirien olisi helpompi jäljittää karhun hajujälkiä.

Paikalla oli myös vajaa kymmenen riistanhoitoyhdistyksen suurriistavirka-avun SRVA:n metsästäjää. Poliisi oli varautunut antamaan karhun poistamispäätöksen, jos sen olisi todettu liikkuvan taajaan asutulle alueelle. Poliisi varoitti myös, että alueella saatetaan ampua varoituslaukauksia, jos karhu havaittaisiin.

Jos kartta ei näy, katso se tästä. Karttamerkki osoittaa havaintopaikan suunnilleen.

Oletettavasti sama karhu havaittiin tiistai-iltapäivällä myös Siekkilän frisbeegolfradalla. Mikkelin frisbeegolf -yhdistys tiedotti Facebook-sivullaan, että radalla oli havaittu karhu, ja kehotettiin ihmisiä poistumaan radalta.

Jos upotus ei näy, katso se tästä.

Mikkelin Palloilijoiden D13-ikäisten tiistain jalkapallotreenit puolestaan jouduttiin siirtämään raviradalta muualle karhutilanteen vuoksi. Toiminnanjohtaja Mika Roivaksen tietoon ei ollut iltapäivään mennessä tullut muiden joukkueiden harjoitusten siirtoja.

Väentungokselta vältyttiin

Poliisin tilannekeskuksen mukaan karhu tulee harvoin näin lähelle asutusta, varsinkaan taajamassa. Haja-asutusalueella karhut käyvät penkomassa roskiksia, mutta kaupunkialueella niiden vierailut ovat harvinaisia.

Koululaisten kohtaaman karhun koosta tai iästä ei ole tietoa.

— Tassunjälki, mikä siellä oli, oli pyörähtävä ja vähän huonossa hiekassa, eli siitä ei nähnyt kunnon kuviota. Todennäköisesti kyseessä oli täyskasvuinen karhu, mutta siitä ei ole varmuutta, Reinikainen kertoo.

Vastaavat poliisioperaatiot keräävät usein runsaasti uteliasta yleisöä seuraamaan tilannetta paikan päälle. Tällä kertaa väentungokselta vältyttiin. Reinikainen kertoo tämän olevan sen ansiota, että tilanteesta ei tehty vaaratiedotetta.

— Emme edes miettineet hätätiedotteen laittamista, koska kyseessä ei ollut asuntoalue vaan metsäinen maasto, Reinikainen sanoo.

Pahimmillaan vaaratiedote voi houkutella paikalle niin paljon väkeä, että se häiritsee viranomaisten työskentelyä. Reinikainen muistelee noin 10 vuoden takaista tapausta Pieksämäellä, kun poliisi joutui pitämään ihmisiä loitolla sillä aikaa, kun metsästäjät etsivät alueella havaittua karhua.

Jos twiitti ei näy, katso se tästä.

Uutista on päivitetty tilannekeskuksen tiedoilla kello 15.42 ja paikalla olevan toimittajan tiedoilla kello 15.46. Lisätty frisbeegolfin päivitys kello 16.09. Kello 16.44 päivitetty tieto jalkapalloharjoitusten siirrosta. Kello 19.50 päivitetty juttua kauttaaltaan etsintöjen päätettyä ja lisätty ylikonstaapeli Toni Reinikaisen kommentit. Kello 20.05 lisätty Kalevankankaan koulun rehtorin Janne Syrjäläisen kommentti.