Tukkirekasta valunut polttoaine pelästytti Punkaharjulla - näin ympäristöpäällikkö kommentoi pohjaveden saastumisriskiä!

Tukkirekan polttoainesäiliö meni rikki aamun onnettomuudessa.

Eeva Mikkonen

Tyhjän tukkirekan ulosajosta selvittiin Punkaharjulla ilman henkilövahinkoja. Ympäristöä siivottiin polttoainevuodon takia huolellisesti.

Tyhjä tukkirekka ajoi ulos Punkaharjulla Valtatiellä 14 aamukahdeksan aikoihin keskiviikkona. Henkilövahinkoja ei syntynyt, mutta rekan polttoainesäiliö meni rikki ja maaperään pääsi polttoainetta, dieseliä, noin 400 litraa.

Pelastuslaitos ja ympäristöviranomaiset huolehtivat jälkihoidosta tarkasti, koska onnettomuuspaikka sijaitsee tärkeän pohjavesialueeen lähistöllä noin 500 metriä Punkaharjun keskustaa jakavasta liikenneympyrästä Särkisalmen suuntaan.

Savonlinnan ympäristöpäällikkö Matti Rautiaisen mukaan talvi ja routa maassa oli onni onnettomuudessa. Diesel imeytyi pääosin lumeen, mutta varmuuden vuoksi myös hieman jäisen maaperän pintakerrosta poistettiin valumapaikalta.

Lunta ajettiin Rautiaisen mukaan Nousialan jätelaitokselle yhteensä noin 60 kuutiota, eli kolmisen autokuormaa. Rautiaisen mukaan jatkoseurannan hoitaa toimeksiannosta Ramboll Finland Oy, joka ottaa maaperästä näytteitä.

Tulokset valmistuvat mahdollisimman nopeasti. Rautiaisen mukaan maata poistetaan, jos haitallisia aineita löytyy.

—Onnettomuuspaikalla oja viettää Parikkalan suuntaan itään, joten pintavalumat eivät uhkaa länsipuolella olevaa pohjavesialuetta. Sitä on mahdoton sanoa varmasti, onko mitään imeytynyt syvemmälle. Ennuste on kuitenkin hyvä.

Rautiainen arvioi, että haitallisten aineiden kulkeutuminen pohjaveteen on epätodennäköistä.

Korjattu 19.40. Onnettomuuspaikka ei sijaitse pohjavesialueella, vaan aivan sen läheisyydessä. Ensimmäisten pelastuslaitoksen tietojen mukaan onnettomuuspaikka oli pohjavesialueella.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.