Rendel-mies Jesse Haaja kehittelee uutta elokuvaa, jossa Laura-maalaistyttö kohtaa maailman pahuuden: "Tämä voi mennä miten tahansa, mutta nyt näyttää hyvältä"

Amerikkalainen tuotantoyhtiö on näyttänyt hankkeelle vihreää valoa. Nyt kuvataan materiaalia, jonka toivotaan johtavan lopulliseen sopimukseen.

Jarkko Vanhalakka

Konseptikuva Furrow-elokuvahankkeesta. Päähenkilö Laura taistelee ladossa suozombeja vastaan.
Konseptikuva Furrow-elokuvahankkeesta. Päähenkilö Laura taistelee ladossa suozombeja vastaan.

Mikkeliläinen Jesse Haaja tuli tunnetuksi Rendel-elokuvastaan. Mainostoimistoyrittäjä ei malttanut jättää elokuvia siihen. Tulilla on jo uusi hanke.

Furrow-niminen elokuva on käsikirjoitusvaiheessa. Sen sankari on maalaistyttö Laura, joka vapauttaa vahingossa maailmaan pahuuden voimat, joihin kuuluu myös suozombeja. Hyvän ja pahan taisteluhan siitä seuraa, suomalaisilla mausteilla ja huumorilla.

— Elokuvaan tulee meikäläistä maalaismaisemaa, ruisleipää ja maitoa. Ja humppaa, paljastaa Haaja, joka perjantaina kuvasi proof of concept-materiaalia.

Se on tuotantoportaaseen lähetettävä, muutaman minuutin kuvallinen synopsis, jolla osoitetaan, että ideat pystytään esittämään kuvallisesti.

Tämä on taas niitä kouluaikojen vihkotöherryksiä, jotka lähtivät kehittymään.

Juuret ovat Rendelin tapaan Haajan lapsuudessa.

— Tämä on taas niitä kouluaikojen vihkotöherryksiä, jotka lähtivät kehittymään. Näitä olen juossut Los Angelesissa esittelemässä ja tämä otti nyt tulta, Haaja kertoo.

Jesse Haajalla on sopimus amerikkalaisen studion kanssa. Nimeä hän ei vielä saa kertoa.

— Tämä voi mennä miten tahansa. Nyt on käsketty tehdä materiaalia, jonka pohjalta lopullinen sopimus syntyy jos syntyy. Mutta nyt näyttää hyvältä. Rahoitus ei ole kokonaan valmis, mutta tahot, jotka sitä järjestävät, ovat olemassa, Haaja sanoo.

Rendel-näyttelijöistä Furrow’ssa nähdään Rami Rusinen ja Renne Korppila. Haaja haluaisi kuvata Suomessa, mutta se ei ole vielä varmaa. Tuotantoyhtiöllä voi olla oma näkemyksensä asiasta.

— Tavoitteena on päästä kuvaamaan kesällä 2019 ja saada elokuva ulos seuraavana. Mutta sekään ei ole varmaa. Voi olla, että tästä tulee ensin sarja, paljastaa Haaja.

Rendel pärjää paremmin ulkomailla

Rendel oli tummasävyisen rankka elokuva, eikä Furrow näytä konseptikuvien perusteella perheviihteeltä. Se on tietoinen valinta.

— Genre-elokuvissa yleisö on pienempi, mutta niitä on helpompi tehdä. Suuria fantasia- ja supersankarielokuvia ei voi tehdä kuin valtavilla rahasummilla. Ne ovat oma maailmansa jossain todella kaukana, Haaja sanoo.

Rendel julkaistaan pian blu-rayna. Esikoinen elää omaa elämäänsä Suomen rajojen ulkopuolella.

— Olisi se Suomessa saanut paremminkin mennä, mutta ulkomailla markkinoita tällaiselle on enemmän, etenkin Latinalaisessa amerikassa, Haaja sanoo.

Rendel keräsi Suomen elokuvateattereissa noin 11 000 katsojaa. Haajaa ei kaduta. 

— Se oli iso oppikoulu, jonka jälkiä korjaillaan vielä pitkään monessa mielessä. Se oli kuitenkin minun käyntikorttini, joka on nyt johtanut tähän.

Unelmien lisäksi Haajalla riittää toimistohommia. Mainostoimistotyöt jatkuvat.

— Elokuvia voi tehdä välissä projektiluontoisesti, jos niitä töitä riittää. Täyttä päivää on tehty konttorilla tässäkin välissä, Haaja sanoo.