Kommentti: Mitä Essote tekee kymmenien miljoonien rakennusinvestoinneilla, jos sillä ei ole enää ketään, joka jaksaisi tehdä potilastyötä?

Resurssien puute, toisten töiden tekeminen omien raskaiden töiden lisäksi ja riittämättömyyden tunne saattavat johtaa työuupumukseen. Se taas johtaa sairauspoissaoloihin, joita Essoten hallitus linjasi aikovansa vähentää säästösyistä, kirjoittaa toimittaja Tiina Saari.

Tiina Saari
Tiina Saari

Sote-kuntayhtymä Essoten säästösuunnitelma näyttää suoraan sanottuna henkilökunnan kurittamiselta. Säästöjen saaminen ei edes vaikuta täysin varmalta, jos kuntayhtymä nojaa siihen toiveeseen, että hoitajat haluavat pitää talkoovapaita.

Kuulostaa vaikealta yhtälöltä, että henkilökunta pitää nykyistä enemmän vapaata ja lomia, mutta sijaisia ei välttämättä palkata heidän tilalleen. Samaan aikaan myös iäkästä henkilökuntaa jää eläkkeelle, mutta heitä ei välttämättä korvata.

Ne jotka töitä jäävät tekemään, joutuvat tekemään niitä aika paljon. Jos ylitöissä ei varsinaisesti saa olla, kiirettä pitää.

Resurssien puute, toisten töiden tekeminen omien raskaiden töiden lisäksi ja riittämättömyyden tunne saattavat johtaa työuupumukseen. Se taas johtaa sairauspoissaoloihin, joita Essoten hallitus linjasi aikovansa vähentää säästösyistä.

Työterveyslaitoksen mukaan poissaolojen puheeksiotossa esimiehen tehtävä on muun muassa tarkistaa, mitä voidaan tehdä, jotta työntekijän työ sujuisi entistä paremmin. Työterveyslaitos ohjeistaa, että usein on tärkeää täsmentää muun muassa työn olosuhteiden ja työyhteisön toimivuutta. Työpaikan järjestelyillä voidaan vähentää sairauksista koituvia työnteon esteitä.

Tarjoaako Essote säästötalkoissaan työntekijöille heidän hyvinvointiaan tukevat puitteet?

Kun ihminen tarvitsee sote-palveluita, hän haluaa tulla kohdatuksi

Essoten on yritettävä elää tarkkaa taloutta, sillä sen on noudatettava jäsenkuntiensa asettamaa talousraamia. Essoten omistajakuntien poliitikot ovat päättäneet, millä määrällä euroja sote-palveluiden on pyörittävä.

Talousvaikeuksien taustalla vaikuttanee se, että Essoten omistajakunnilla on puutetta rahasta.

Kun ihminen tarvitsee sote-palveluita, hän haluaa tulla kohdatuksi. Hoitajat eivät voi tehdä tehokasta liukuhihnatyötä niin kuin tehdastyöntekijät.

Sosiaali- ja terveysalalla suurimmat kulut ovat aina henkilöstökuluja.

Mutta mitä Essote tekee kymmenien miljoonien rakennusinvestoinneilla, jos ei ole enää ketään, joka jaksaisi tehdä potilastyötä?

Vesa Vuorela

Kun ihminen tarvitsee sote-palveluita, hän haluaa tulla kohdatuksi. Hoitajat eivät voi tehdä tehokasta liukuhihnatyötä niin kuin tehdastyöntekijät, kirjoittaa toimittaja Tiina Saari. Kuvituskuva.

Luetuimmat