Olympiakomitea hyväksyi hakemuksen: Kalevankankaan koulu Mikkelissä muuttuu urheiluyläkouluksi syksyllä 2020

Koulu alkaa noudattaa Olympiakomitean mallia, jossa oppilaat voivat yhdistää koulunkäynnin ja tavoitteellisen urheilun.

Mikko Kääriäinen

Liikunnanopettajat Anna Leinonen ja Panu Auvinen näyttivät oppilaille cicapo-tanssin mallia Kalevankankaan koulussa marraskuussa.
Liikunnanopettajat Anna Leinonen ja Panu Auvinen näyttivät oppilaille cicapo-tanssin mallia Kalevankankaan koulussa marraskuussa.

Suomen Olympiakomitea on myöntänyt mikkeliläiselle Kalevankankaan koululle urheiluyläkoulun statuksen. Koulu aloittaa urheiluyläkouluna syksyllä 2020.

Koulu haki viime vuonna mukaan Olympiakomitean valtakunnalliseen kokeiluun, jossa rakennettiin Suomeen urheiluyläkoulujen mallia, joissa oppilaat voivat yhdistää koulunkäynnin ja tavoitteellisen urheilun. Keväällä malli päätettiin muuttaa pysyväksi pelkän kokeilun sijaan.

Ennen urheiluyläkouluna aloittamista Kalevankankaalla on edessä vielä vuosi muutoksen vaatimia valmisteluja.

Rehtori Janne Syrjäläinen kertoo koulun väen tehneen jo nyt paljon työtä statuksen saamisen eteen. Koulun henkilökunta on esimerkiksi käynyt seminaareissa ja koulutuksissa sekä vieraillut helsinkiläisessä urheiluyläkoulussa.

Pääsykoe yhtenäistetään

Uuden statuksen myötä liikuntatuntien sisältö muuttuu tavoitteellisemmaksi. Terveystiedon tunneilla aletaan painottaa urheilijan tarvitsemia terveystietoja, esimerkiksi urheilijan ruokavaliota ja psyykkistä valmennusta.

Lisäksi koulun sisäänpääsyperusteita muutetaan ja sukupuolikiintiöstä luovutaan. Kalevankankaan koulun nykyiset liikuntaluokkien testit korvataan kaikille urheiluyläkouluille yhtenäisillä testeillä.

Syrjäläinen pitää Kalevankankaan koulun uutta statusta merkittävänä asiana koko Mikkelille. Hän kiittelee saavutuksesta paitsi koulun, myös Etelä-Savon urheiluakatemian työtä asian eteen.

— Tässä on hyvä malli meille kaikille mikkeliläisille siitä, että yhteistyöllä syntyy tärkeitä tuloksia, Syrjäläinen sanoo.

Kalevankankaan koululla on jo pitkä liikuntaluokkaperinne 1990-luvun alkupuolelta. Koulussa on kasvanut useita huipputason urheilijoita.

Juttua korjattu 10.5. klo 20.00: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että yläurheilukoulutoiminta olisi yhä Olympiakomitean kokeilu. Toiminta aloitettiin kolmivuotisena kokeiluna, mutta tänä keväänä se päätettiin muuttaa pysyväksi malliksi.