Diakin tulevaisuudesta Pieksämäellä päätetään vielä tänä vuonna — Toiminnan loppuminen olisi paha takaisku opiskelijakaupungin imagolle

Toimitusjohtaja kertoo, ettei mitään päätöksiä ole vielä tehty.

Arja Reinikainen

Diak toimii Pieksämäellä Hiekanpään kampuksella Huvilakadulla. Kuvassa näkyy seurakuntaopiston päärakennus. Diakin tilat ovat sen takana olevassa pienemmässä rakennuksessa.
Diak toimii Pieksämäellä Hiekanpään kampuksella Huvilakadulla. Kuvassa näkyy seurakuntaopiston päärakennus. Diakin tilat ovat sen takana olevassa pienemmässä rakennuksessa.

Diakin eli Diakonia-ammattikorkeakoulun tulevaisuudesta Pieksämäellä vallitsee epävarmuutta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Savon Sanomat perjantaina.

Diakin toimitusjohtaja Tapio Kujala vakuuttaa Länsi-Savolle, ettei Diakin viiden kampuksen tulevaisuudesta ole päätöksiä. Diakilla on kampukset Helsingissä, Oulussa, Pieksämäellä, Porissa ja Turussa.

— Pyrimme varmistamaan Diakin osaamisen ja laadun tason suhteessa muihin korkeakouluihin. Tulevaisuustyön lähtökohtana on, että palvelemme jatkossa entistä paremmin valtakunnallisesti, hyödyntäen Diakin osaamista moderneissa oppimisympäristöissä.

Kujala kertoo, että päätöksiä asiassa on tarkoitus tehdä vielä tänä vuonna. Nykyisiä opiskelijoita ratkaisut eivät kuitenkaan kosketa, sillä mahdolliset muutokset astuvat voimaan vasta joskus 2020-luvulla.

Kaupunkiin ei ole oltu yhteydessä

Pieksämäen kaupungilla Diakin aikeista ei ole selvää kuvaa.

— Kaupungin johtoon ei asiasta ole oltu missään yhteyksissä eikä asiasta ole pyydetty lausuntoja, Pieksämäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arto Sepponen (kesk.) sanoo.

Kaupungin mahdollisuuksia vaikuttaa Diakin johdon ja hallituksen päätöksiin Sepponen pitää vähäisinä.

— Tässä vaiheessa ilmassa on vain huhuja Pieksämäen yksikön toiminnan lopettamisesta. Pitemmän aikaa on kuitenkin eri keskusteluyhteyksissä käynyt ilmi, että oppilaitoksen johto ja hallitus miettivät, missä on kannattavinta ylläpitää toimipisteitä.

Sepposen mukaan asia juontaa juurensa yliopisto- ja korkeakoululain uudistukseen.

— Pieksämäen kannalta lakiuudistuksessa on olennaista se, että rahoitus keskitetään 16—24-vuotiaisiin eli nuoriin. Pieksämäen yksikön opiskelijat ovat pääsääntöisesti muunto- ja monimuoto-opiskelijoita eli aikuisia, Sepponen sanoo.

Pieksämäki tunnetaan opiskelijakaupunkina. Parhaillaan kaupunki rakentaa uutta Hiekanpään yläkoulua ja sen yhteyteen tiloja Etelä-Savon ammattiopistolle.

— Yksi peruste uusien tilojen rakentamiselle oli halu muodostaa Hiekanpään alueesta eri oppilaitosten keskittymä.

Pieksämäellä eri oppilaitosten välinen yhteistyö on tiivistä. Sepponen toteaa, että Diakin toiminnan mahdollinen loppuminen Pieksämäellä olisi paha isku myös Pieksämäen opiskelijakaupunki-imagolle.

"Tavoitteena turvata koulutus eri puolilla maata"

Diakin hallituksen puheenjohtaja Olli Holmström toteaa Savon Sanomille antamassaan lausunnossa, että Diak on isojen ratkaisujen äärellä, mutta paikkakunnista puhuminen on ennenaikaista.

— Missään tapauksessa en kiellä, ettei asiasta olisi puhuttu. Kun rakenneratkaisuja pohditaan, joudutaan miettimään myös maantieteellisiä asioita ja opiskelun muotoja, Holmström sanoi.

Hän kuitenkin painotti, että Diak haluaa täyttää tehtävänsä valtakunnallisena korkeakouluna ja alueellisen elinvoiman edistäjänä.

— Meidän tavoitteemme on työskennellä sen eteen, että pystymme turvaamaan koulutuksen eri puolilla maata, Holmström totesi.

Uutista muokattu kello 16: Korjattu viimeisen sitaatin lausuja Kujalasta Holmströmiksi. Juttua muokattu kauttaaltaan ja täydennetty sekä otsikkoa ja ingressiä muutettu kello 17.45. 10.11. kello 10.55: Muokattu kuvatekstiä.