Hyydepadot aiheuttavat tulvia pakkasella – Etelä-Savon ely-keskus varoittaa jokivarsien asukkaita nopeista vedenpinnan nousuista

Esimerkisi Juvan Myllyjoella ja Kangasniemen Läsäkoskella on pakkastalvina ollut hyydepatoja.

Arja Reinikainen

Hyydepadot ovat aiheuttaneet tulvia Kangasniemen Läsäkoskella pakkastalvina. Kuva on vuodelta 2012.
Hyydepadot ovat aiheuttaneet tulvia Kangasniemen Läsäkoskella pakkastalvina. Kuva on vuodelta 2012.

Kiristynyt pakkanen voi aiheuttaa hyydetulvia jokiin, Etelä-Savon ely-keskus varoittaa tiedotteessa.

Alueella jokien virtaamat ovat suuret ja hyyde voi nostaa paikallisesti jokien vedenkorkeuksia nopeasti.

Etelä-Savossa hyytötulvasta tuli perjantaina ilmoitus Rantasalmen Kohisevanjoelta. Myös esimerkiksi Juvan Myllyjoella ja Kangasniemen Läsäkoskella on pakkastalvina ollut hyydepatoja.

Vedenpinnan äkillinen nousu voi aiheuttaa veden nousun rakennuksiin, vesi voi nousta tielle tai levittäytyä laajasti metsäalueelle.

Sunnuntaina tilanne helpottuu, mutta hyytö voi tulla uudelleen

Ely-keskus kehottaa jokivarsien asukkaita seuraamaan tilannetta ja varautumaan rakenteiden tulvasuojeluun tilanteen niin vaatiessa. Mahdollisten teiden katkeamisten takia ihmisiä voi jäädä saarroksiin kiinteistölle tai pääsy kiinteistölle estyy.

Sunnuntaiksi ennustettu sään lauhtuminen helpottaa tilannetta. Ely-keskus kuitenkin muistuttaa, että lämpötilan laskiessa voi hyydön muodostuminen virtapaikkoihin käynnistyä uudelleen.

Vesi.fi-sivuston mukaan hyyde- eli suppopato syntyy, kun alijäähtyneeseen veteen muodostunut hyydejää tarttuu uoman pohjaan tai kasautuu jääkannen alle haitaten veden kulkua.